3 Απριλίου 2014

Ωράριο λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας

Με θερινό ωράριο λειτουργούν από την 1η του μήνα οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα κάστρα της Μεσσηνίας. Εκτός του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, το οποίο ήδη λειτουργούσε με διευρυμένο ωράριο 8 το πρωί με 8 το βράδυ, και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όλοι οι άλλοι χώροι θα μένουν ανοιχτοί από το πρωί έως τις 3-4 το απόγευμα. Εν τω μεταξύ στις αρχές του 2015 προβλέπεται να ανοίξει για το κοινό το Ανάκτορο του Νέστορα, ενώ στα τέλη του ίδιου χρόνου θα επαναλειτουργήσει και το Μουσείο Πύλου.
Πιο αναλυτικά:.............
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι 8 το πρωί με 8 το βράδυ, εκτός Δευτέρας που ξεκινά τη λειτουργία του στη 1.30 το μεσημέρι και κλείνει στις 8 το βράδυ.
• Κλειστό θα είναι φέτος το καλοκαίρι για το κοινό το Μουσείο Πύλου, γιατί όπως ενημερωθήκαμε από την ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ γίνεται καινούργια οργάνωση της έκθεσης και μετεγκατάστασή του από το "Αντωνοπούλειο" στο ισόγειο του κτηρίου Μαιζώνος στο Νιόκαστρο.
• Επίσης κλειστό θα παραμείνει και φέτος το ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για το νέο στέγαστρο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας πάντως λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
• Οσον αφορά την Αρχαία Μεσσήνη, ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας με το διευρυμένο ωράριο 8 το πρωί με 8 το βράδυ. Αντίθετα, το Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει στις 9 το πρωί και κλείνει στις 4 το μεσημέρι, ενώ τη Δευτέρα μένει όλη μέρα κλειστό.
• Με ωράριο 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι λειτουργούν τα κάστρα της Μεθώνης, της Κορώνης και το Νιόκαστρο στην Πύλο - εκτός Δευτέρας που παραμένουν κλειστά για το κοινό.
• Το κάστρο της Καλαμάτας, όπως μάθαμε από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, λειτουργεί καθημερινά και Κυριακές 8 το πρωί με 6 το απόγευμα, επίσης όμως εκτός Δευτέρας.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ
Κλειστό για το κοινό θα παραμείνει για όλο το 2014 το ανάκτορο του Νέστορα γιατί όπως είναι γνωστό γίνεται αντικατάσταση του στέγαστρου από τη ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα η Εφορεία κάνει εργασίες για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση διαδρομών για τους επισκέπτες. Επίσης, όπως μας ενημέρωσαν αρχαιολόγοι της υπηρεσίας, θα γίνουν και κτήρια για την εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των επισκεπτών, ενώ θα τοποθετηθούν και πινακίδες με πληροφορίες στις διαδρομές που είναι υπό διαμόρφωση. Η χρηματοδότηση και αυτών των έργων γίνεται από το ΕΣΠΑ.
Στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται και ένα ακόμα έργο για την ψηφιακή ανάδειξη της Πυλίας, που θα παρέχει στους επισκέπτες ψηφιακές πληροφορίες μέσω Διαδικτύου για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της περιοχής. Περιλαμβάνει ακόμα διαδραστικές εφαρμογές και εικονικές ξεναγήσεις στο Μουσείο της Χώρας και στο Ανάκτορο του Νέστορα.
Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015 και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή σύγκλιση".
Ν.Κ. Απο Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/35487-orario-leitourgias-mouseiwn-arxaiologikwn-xwrwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες