25 Απριλίου 2014

Η ομορφιά της φύσης έχει όνομα - Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας ή Διβάρι! (Φώτο)

Ένας σημαντικός βιότοπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι που βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας, 13 χλμ βόρεια της Πύλου, στον Κόλπο του Ναβαρίνου.
Εκτός από την ιστορική αξία της περιοχής, ολόκληρη η περιοχή της Πύλου χαρακτηρίζεται για την φυσική της ομορφιά.
Συγκεκριμένα η περιοχή της Λιμνοθάλασσας είναι ένας φυσικός υδροβιότοπος που παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σχετική υποβάθμιση, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Life Natura 2000, με στόχο την προστασία της περιοχής...............



Πρόκειται για έναν υφάλμυρο βιότοπο συνολικής εκτάσεως 2.000 εκταρίων, που δέχεται την εισροή θαλάσσιου νερού, αλλά και των γλυκών νερών από τα ποτάμια Τυφλομύτη καιΞερολάγκαδο, στον οποίο βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών κατά την διαδρομή τους για τον Νότο.

Η πρόσβαση είναι εύκολη.

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο που φιλοξενεί πάνω από 200 είδη σπανίων ειδών πουλιών, που άλλα από αυτά αναπαράγονται εκεί και άλλα περνούν απλά για να αναπαυθούν στο σύντομο πέρασμά τους από την χώρα μας.


Μερικά από τα αναπαραγόμενα είδη που έχουν παρατηρηθεί από το Παρατηρητήριο της ΕΟΕ, είναι ο Μικροτσικνιάς, ο Φιδαετός, ο Καλαμοκανάς, το Νανογλάρονο, η Αλκυώνη και το Νεροχελίδονο. Επίσης έχει διαπιστωθεί η παρουσία περαστικών πουλιών όπως Κορμοράνοι, Χαλκόκοτες, Πορφυροτσικνιάς, Φοινικόπτερα, Κύκνοι, Αρπακτικά όπως Όρνεα, Γερακίνες, Ψαραετοί, Πετρίτες, Ασημόγλαροι, παρυδάτια πουλιά όπως Αβοκέτες, Χουλιαρόμυτες, Τουρλίδες, Βροχοπούλια,  Ποταμότριγγες, Νυκτόβια όπως Κουκουβάγιες, Τυτώ, Νανόμπουφοι, αλλά και διάφορα ωδικά πτηνά όπως κοτσύφια, γαλαζοκότσυφες, καρδερίνες, φλώροι, τσαλαπετεινοί, καλόγεροι και γαλαζοπαπαδίτσες, μυγοχάφτες αλλά και τσιροβάκοι, ποταμίδες καθώς και πάμπολα σπουργίτια και καρακάξες.
Στα γαλαζοπράσινα νερά της λιμνοθάλασσας που υπάρχει απόλυτη ηρεμία, αντανακλώνται και καθρεφτίζονταν οι γύρω περιοχές. Στα διάφανα αυτά νερά εκτρέφονται διάφορα είδη ψαριών.
Περπατώντας στην άκρη της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας διακρίνεις μέσα στα νερά και καβουράκια, ενώ διάφορα ερπετά όπως χαμαιλέοντες, σαύρες, χελώνες και φίδια, βρίσκουν καταφύγιο μέσα στις διάσπαρτες θαμνώδεις εκτάσεις και συχνά σε ξαφνιάζουν με το σύρσιμό τους μέσα στην απόλυτη ηρεμία που επικρατεί.
Το πανέμορφο αυτό οικοσύστημα προσελκύει πολλούς επισκέπτες, μαθητές σχολείων καθώς και εθελοντές που προσεγγίζουν τον χώρο όχι μόνο με σκοπό την γνώση και την


ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό και την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μιας και οι παραστάσεις από χρώματα και ήχους είναι μοναδικής αισθητικής.
Πηγή: newsmessinia.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες