8 Φεβρουαρίου 2014

Παστίλιες για κάθε πόνο

«Ολοι μας νιώθουμε την ανάγκη να ουρλιάξουμε για όσα μας πονάνε. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να ουρλιάξουμε για τον πόνο που νιώθουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία;». Από τη μια, η αγωνιώδης προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το βίντεο με τη συμβολική κραυγή αλληλεγγύης για να προωθήσουν τις «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου». Από την άλλη, μια φωτογραφία: η προσφάτως ανανήψασα από την ερωτική προδοσία, πρώην Πρώτη Κυρία, Βαλερί Τριρβελέρ αγκαλιά με υποσιτισμένα παιδιά στην παραγκούπολη της Βομβάης. Αψογο μανικιούρ - πεντικιούρ, δωδεκάποντο μαύρο πέδιλο, φροντισμένη, ως όφειλε, εμφάνιση, ανάλογο, συνοδευτικό, πλατύ χαμόγελο. Επνιξε τη θλίψη της με ένα –προγραμματισμένο– ταξίδι (με τη ΜΚΟ Δράση Εναντίον της Πείνας) για να σταθεί στο πλευρό εκείνων που μάχονται τον βρεφικό και παιδικό υποσιτισμό. Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά τη μακρινή απουσία της για να μιλήσει, εν πτήσει (!), για τον πρώην σύντροφό της Φρανσουά Ολάντ.................

Η κυρία Τριρβελέρ δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος επώνυμος που φωτογραφίζεται σε παρόμοιο περιβάλλον. Η παρουσία διαφόρων σταρ στην Αφρική ή στην Ινδία μπορεί να προσθέτει, ασφαλώς, πόντους στο ανθρωπιστικό προφίλ τους, από την άλλη, όμως, δημοσιοποιεί προβλήματα, γνωστοποιεί την όποια διαμαρτυρία ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Η καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην ελληνική εκδοχή της (η πρωτότυπη ιδέα είναι Ισπανού διαφημιστή και έχει ως πρωταγωνιστή τον Χαβιέρ Μπαρδέμ) πυκνώνει με ρεαλισμό, μέσα σε ένα λεπτό, πινελιές από την ατμόσφαιρα της σημερινής Αθήνας και των ανθρώπων που την κατοικούν. Η «κραυγή» είναι το έσχατο μέσο, όταν όλοι οι άλλοι τρόποι επικοινωνίας έχουν εξαντληθεί, όταν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη πολλαπλασιάζονται ταχύτατα από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την εμπόλεμη Συρία έως την Αθήνα της κρίσης. Οι έξι αυτές Παστίλιες, με μέλι και θυμάρι, που διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία (προς 1,60 ευρώ), ενισχύουν το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η παρουσία τους σε πάσχουσες περιοχές του πλανήτη –και μόνο βίντεο από τη δράση τους να παρακολουθήσει κανείς– προκαλεί τον σεβασμό και τη σιωπή. Δεν χρειάζονται έπαινοι αλλά κινητοποίηση.
Και η κυρία Τριρβελέρ; Πώς συνδέεται η παρουσία της στις παραγκουπόλεις της Βομβάης με την αλυσίδα αλληλεγγύης; Αποτελεί κρίκο της ή απλώς τη φωτογενή εκδοχή της; Οι απαντήσεις είναι προκλητικά εύκολες. Η απορριπτική διάθεση είναι η πρώτη, υγιής, αντίδραση. Ακόμη και ο θυμός, για την τραυματισμένη ψυχολογικά, απατημένη Πρώτη Κυρία, που επέλεξε να αντιδράσει επιθετικά παρά αμυντικά, βάζοντας στο κάδρο της θεραπείας της τα αθώα, ταλαιπωρημένα, πρόσωπα μικρών παιδιών. Εξοργιστικό, σε πρώτη ανάγνωση. Ισως και σε δεύτερη. Αν όμως η παρουσία της μπορεί να προσελκύσει οικονομικά κεφάλαια, στηρίζοντας τη ΜΚΟ που την προσκάλεσε, ο αντίκτυπος της φωτογραφίας παύει να είναι μονόπλευρος.
Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, πολλαπλασιασμένης μέσα από τα social media, η έκθεση για έναν σκοπό γίνεται σύνθετη διαδικασία. Τα διλήμματα και τα ερωτήματα που ανακύπτουν δεν έχουν μία μόνο απάντηση, τα αντιθετικά και αντιφατικά ζεύγη πυκνώνουν. Λαϊκισμός, δημαγωγία, προσωπικά οφέλη, προβολή, εταιρικά ή άλλα συμφέροντα και την ίδια στιγμή συστράτευση, εκστρατεία αλληλεγγύης, ενημέρωση, ενεργοποίηση ατροφικών ανακλαστικών. Ο ανθρωπισμός, είτε υπόγειος και αφανής είτε εξαιρετικά θορυβώδης, το ουσιώδες είναι να υπάρχει.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες