6 Φεβρουαρίου 2014

Αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις θα είμαστε σε θέση να βγούμε κερδισμένοι από τη γεωπολιτική συγκυρία


Αρέσει στους Έλληνες να μεμψιμοιρούμε και να βλέπουμε μόνον τα αρνητικά της παρούσης καταστάσεως. Η παραδοσιακή αισιοδοξία του Νεοέλληνα τείνει να εξαφανισθεί. Κι όμως για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να βλέπουμε ψύχραιμα τα γεγονότα και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες. Παρά τα οικονομικά της προβλήματα η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες νησίδες σταθερότητας σε μία εκρηκτική περιοχή. Και αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις θα είμαστε σε θέση να βγούμε κερδισμένοι από τη γεωπολιτική συγκυρία. Τί εννοώ;
Βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις την εσωτερική αναταραχή σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία, η Ουκρανία, η Συρία, η Αίγυπτος για να μείνω στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, συγκλονίζονται από βία, η καθεμία για άλλους λόγους και με διαφορετική ένταση. Τα Σκόπια πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού λόγω της μακροχρόνιας σύγκρουσης Σλάβων και Αλβανών, ο αλβανικός .............
μεγαλοϊδεατισμός διεκδικεί τη Φυσική Αλβανία, όπως μετονομάσθηκε η Μεγάλη Αλβανία, οι ισλαμικές ομάδες στη Ρωσία δίνουν δυναμικά το παρόν και η πετρελαιοπαραγωγός Λιβύη θα αργήσει πολύ να σταθεροποιηθεί.
Παρατηρούμε επίσης την ανατροπή καθιερωμένων σχέσεων και συνεργασιών, την αιφνιδιαστική δημιουργία νέων συμμαχιών και γενικότερα την εμφάνιση απρόβλεπτων εξελίξεων στις διεθνείς υποθέσεις. Οι ΗΠΑ παραδοσιακά είχαν στενές σχέσεις με το Ισραήλ και κάκιστες σχέσεις με το Ιράν. Προσφάτως άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ-Ιράν με αποτέλεσμα να ενοχληθεί το Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται μια βαθύτατα ισλαμική χώρα και δεν είχε καλές σχέσεις με τη Γαλλία, η οποία ζει ακόμη υπό την επήρεια του αντιθρησκευτικού πνεύματος της Γαλλικής Επαναστάσεως. Κι όμως προσφάτως οι Σαουδάραβες πλησίασαν την κυβέρνηση Ολλάντ και έδωσαν μεγάλο ποσό χρημάτων για να αγορασθεί μόνον γαλλικός εξοπλισμός για τον στρατό του Λιβάνου. Μία φονταμενταλιστική ισλαμική χώρα συνεργάζεται στενά με τη Γαλλία που απαγορεύει τα ισλαμικά σύμβολα στα σχολεία για να ενισχυθεί ο στρατός μιας πολυθρησκευτικής χώρας. Ο Λίβανος αποτελεί μικρογραφία του εθνοθρησκευτικού μωσαϊκού της Μέσης Ανατολής και από το 1975 μέχρι σήμερα βιώνει διαρκώς μία κατάσταση συγκρούσεως των χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν ότι τίποτε δεν είναι σταθερό και τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο στην ευρύτερη περιοχή μας. Η χώρα μας μέσα σ’ αυτό το σκηνικό αποτελεί νησίδα σταθερότητας και πρέπει να ενδυναμώσει αυτή την εικόνα της. Δόξα τω Θεώ δεν έχουμε κλίμα εσωτερικών ή εθνοθρησκευτικών συγκρούσεων, αρκεί να λάβουμε τα μέτρα για να μην αποκτήσουμε κι εμείς τέτοια προβλήματα.
Κ. Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες