14 Φεβρουαρίου 2014

30.000 ευρώ εργόσημα καθημερινά για ελιές στις τράπεζες της Μεσσήνης

Εργόσημα συνολικής αξίας άνω των 30.000 ευρώ την ημέρα εκδίδονταν κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου στο Ταχυδρομείο και στα τραπεζικά υποκαταστήματα της Μεσσήνης.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των παραγωγών εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση των πρώτων πολύ υψηλών προστίμων στη Μεσσηνία, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις ακύρωσης εργοσήμων, από παραγωγούς που απλά ήθελαν να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα ενός ενδεχόμενου ελέγχου.
Να σημειωθεί πως γενικά αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε η έκδοση εργοσήμων το 2013 κυρίως για μετανάστες εργάτες, ενώ το 2014 ξεκίνησε με ελάχιστο ενδιαφέρον. ...............
Στελέχη των οργανισμών εκτιμούν πως το εργόσημο μπορεί να λειτουργήσει θετικά, όμως απαιτείται πραγματικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο Ταχυδρομείο της Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε ο κύριος όγκος των συναλλαγών σχετικά με το εργόσημο κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Ιωάννη Χρονόπουλο και τον αρμόδιο υπάλληλο Μαρίνο Σταθόπουλο, η ουρά παραγωγών στα ταμεία συχνά έφτανε μέχρι το πεζοδρόμιο, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Γι' αυτό όμως ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, τόσο επειδή μπλόκαρε το ηλεκτρονικό σύστημα όσο και λόγω της όλης διαδικασίας για την έκδοση από τον παραγωγό και για την εξαργύρωση από τον εργάτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου εκδίδονταν εργόσημα συνολικής αξίας 25.000 έως 30.000 ευρώ την ημέρα στα ταμεία του Ταχυδρομείου. Με την έναρξη του νέου χρόνου όμως τα εργόσημα που εκδίδονται δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Οπως επισημαίνει, στην αύξηση έκδοσης εργοσήμων συνέβαλε ο φόβος για τυχόν ελέγχους και πρόστιμα.
Οσον αφορά στα τραπεζικά υποκαταστήματα, στην Εθνική το 2013 έγιναν 54 συναλλαγές κατά τη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής κυρίως, με συνολικό ποσό εργοσήμων 13.390 ευρώ. Ομως, μέσα στο 2014, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, έχουν γίνει μόνο 3 συναλλαγές με συνολικό ποσό 320 ευρώ.
Στην Τράπεζα Πειραιώς παρατηρήθηκε σημαντική κίνηση, πιο έντονα στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, όταν έγιναν γνωστά τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε παραβάτες παραγωγούς, και πιο εξασθενημένα στη συνέχεια.
Στην Alpha Bank υπήρξε κάποια κίνηση από πελάτες της τράπεζας, καθώς πρέπει να έχουν τραπεζικό λογαριασμό και ο παραγωγός και ο εργάτης. Η κίνηση παρουσίασε μια αύξηση με τα πρώτα πρόστιμα που ακούστηκαν, ενώ για την κατάσταση που επικράτησε στη συνέχεια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ακαρπία, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης στην ελαιοσυγκομιδή.
Στη Eurobank ένα μόνο μικρό μέρος των πελατών της τράπεζας έδειξε ενδιαφέρον για το εργόσημο.

eleftheriaonline
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/33299-ergosima-elies-trapezes-messini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες