21 Ιανουαρίου 2014

Χάθηκε για φέτος η επέκταση του ΠΟΠ. Ποιός είναι αυτός ο Καλαματιανός εξαγωγέας λαδιού;

Τον περασμένο Οκτώβριο με πανηγυρικές δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν.Αλευράς ανακοίνωνε επίσημα την επέκταση της ονομασίας Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο τον νομό Μεσσηνίας . Σήμερα όμως ο Παναγιώτης Αλευράς ενημέρωσε σε ….χαμηλούς τόνους τους δημοσιογράφους ότι στις 20 Δεκέμβρη 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το υπουργείο πρόσθετες διευκρινήσεις και συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων ανά γεωγραφική κατανομή παραδεχόμενος όμως ότι η φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδος χάθηκε για τους ελαιοπαραγωγούς ( και μαζί της χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών ) προς όφελος των έως τώρα εμπλεκομένων στην διακίνηση του «ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας ». ..............
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για το «μπλοκάρισμα » της επέκτασης της ονομασίας ΠΟΠ είχαν υποβληθεί ενστάσεις στην Ευρωπαική Επιτροπή από εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες συνεργάζονται με Καλαματιανό εξαγωγέα λαδιού .

Το ιστορικό

Μετά τη δημοσίευση της Αίτησης Τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου με την ονομασία «Καλαμάτα» και λίγο πριν την εκπνοή του προβλεπόμενου εξαμήνου για υποβολή ενστάσεων (26/12/2012), υποβλήθηκαν στην Κομισιόν 4 παραδεκτές ενστάσεις, 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 3 από επιχειρήσεις Τρίτων Χωρών (Αίγυπτος, Νορβηγία και Ελβετία). Οι ενστάσεις αυτές διαβιβάστηκαν στην χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2013 με την προτροπή να προβούμε σε διαβούλευση για περίοδο τριών μηνών με τους ενιστάμενους, σύμφωνα με το άρθρο 51, παρ.3 του Καν. (ΕΕ) 1151/2012. Η χώρα μας όφειλε εντός ενός μηνός από την λήξη της ανωτέρω τρίμηνης περιόδου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους ενιστάμενους καθώς οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν αμφισβητούσαν στο σύνολό της την αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών.

πηγή:radio93.6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες