2 Δεκεμβρίου 2013

Oι ελαιοπαραγωγοί του «Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους πουλούν το ακριβότερο λάδι.

Η μεγαλύτερη τιμή που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου είναι αυτή που απολαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.
Οι πιστοποιημένοι ελαιοπαραγωγοί έχουν καταφέρει μέσα από την ποιότητα να βάζουν στην τσέπη τους 2,85 ευρώ το κιλό!

Η διαφορά αυτή των 0,35 και 0,50 λεπτών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι τυχαία, αφού από την αρχή της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου κατάφεραν να πωλούν από 2,80 έως 2,90 ευρώ/κιλό, δηλαδή 20 λεπτά πάνω από τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές την περίοδο εκείνη....................

Οι υψηλές τιμές που έχουν καταφέρει οφείλεται στην ποιότητα του ελαιολάδου με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, με την οξύτητα να κυμαίνεται από 0,22 έως 0,33 βαθμούς, στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
Έτσι οι διακόσιοι αγρότες των Γαργαλιάνων, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής και στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, έχουν δημιουργήσει ένα νέο πρωτοποριακό συνεταιρισμό Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Α.Σ. «Ελαιώνας», καταφέρνοντας – από το 2004 που ίδρυσαν τον συνεταιρισμό τους- να πετυχαίνουν την παραγωγή ενός επιλεγμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας και ασφάλειας!
«Οι παραγωγοί του Α.Σ. «Ελαιώνας» έχουν ήδη αρχίσει να εμπεδώνουν τις αλλαγές που προωθούμε στη φιλοσοφία επιλογής των καλλιεργητικών τους πρακτικών αλλά και να απολαμβάνουν κάποια από τα οφέλη εφαρμογής και πιστοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, όπως είναι η ισονομία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον προώθησης των προϊόντων μας, η εξέλιξη των συστημάτων παραγωγής με ορθολογικότερη διαχείριση των εισροών, η αναγνωρίσιμη ποιότητα και ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Είμαστε από τους πρώτους συνεταιρισμούς σε εθνικό επίπεδο που καταφέραμε να πιστοποιήσουμε το σύστημα παραγωγής των μελών μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εθνικού προτύπου ποιότητας Agro 2.1-2.2. Δημιουργήσαμε μια «νέα τάξη πραγμάτων» για την ευρύτερη περιοχή και παρόλο που μας αντιμετώπισαν με δυσπιστία στην αρχή, αυτή την στιγμή ο «Ελαιώνας» είναι ο «φάρος» που καθοδηγεί τους παραγωγούς προς την σωστή κατεύθυνση» μου δήλωσε ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Αθανασόπουλος.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ελαιώνας» δεν έχει δικό του ελαιουργείο αλλά έχει επιλέξει ένα από τα δεκατρία ελαιουργεία της περιοχής που έχει πιστοποιηθεί, για να αλέθουν οι παραγωγοί τις ελιές τους και να αποθηκεύουν το λάδι σε πιστοποιημένους αποθηκευτικούς χώρους σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Στη συμφωνία τους έχουν καταφέρει να αλέθουν με παρακράτηση μόλις 7% για όσους παραγωγούς μεταφέρουν με ίδια μέσα τις ελιές στο ελαιουργείο, και 10% παρακράτηση για αυτούς που το ελαιουργείο εξυπηρετεί με δικά του μέσα. Παράλληλα συνεργάζεται με γεωπόνο για την παρακολούθηση των ελαιοδέντρων σε όλες τις φάσεις της παραγωγής (λίπανση, δακοκτονία κ.λ.π.).
«Παράγουμε λάδι μέσα σε πέντε με έξι ώρες από την στιγμή της συγκομιδής. Σκοπός μας είναι να παράγουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. Για να ανταγωνιστούμε τους Ισπανούς και τους Ιταλούς ρίξαμε το βάρος στην ποιότητα. Εμείς δεν μπορούμε να συλλέγουμε με τα μηχανικά μέσα που διαθέτουν οι Ισπανοί παραγωγοί, ούτε διαθέτουμε τις εκτάσεις τους, ούτε έχουμε τα ελαιουργεία τους. ‘Όπλο μας είναι η ποιότητα και αυτός είναι ο στόχος μας.
Για τα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει κερδίσει ο συνεταιρισμός «Ελαιώνας» δήλωσε: «Η προσπάθεια όλων αυτών των χρόνων έπιασε τόπο και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι».
Το αν αξίζει ένας νέος σήμερα να ασχοληθεί με την γεωργία δήλωσε: «Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και με την γεωργία για να ασχοληθεί κάποιος πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Έτσι λοιπόν αν αγαπάει την ύπαιθρο και την αγροτική ζωή όχι μόνο αξίζει αλλά είμαι σίγουρος πώς οι «νέες» -καινοτόμες- ιδέες του μπορούν να φέρουν επανάσταση στην αγροτική οικονομία».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του «Ελαιώνα» κ. Νίκος Αθανασόπουλος

planet-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες