18 Νοεμβρίου 2013

Από τις φόλες… στις εκτελέσεις αδέσποτων

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα στην Τριφυλία η αντιμετώπιση των αδέσποτων. Από την απάνθρωπη πρακτική θανάτωσής τους από φόλες, φθάσαμε σε πυροβολισμούς σκύλων και γάτων.
Την ίδια στιγμή η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας κάνει έκκληση στους πολίτες για βοήθεια και στήριξη, καθώς αδυνατούν, πια, να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά.
Το, δε, έργο της είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμο! Με πρωτοβουλίες των εθελοντών και δικές τους, αποκλειστικά, δαπάνες, σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Εταιρεία και φιλόζωους κατοίκους της περιοχής, έχουν καταγραφεί και σημανθεί σχεδόν όλα τα αδέσποτα από τους Γαργαλιάνους μέχρι την Ελαία. Σε όλα έχει χορηγηθεί εμβόλιο και αντιπαρασιτική αγωγή, ενώ έχουν γίνει στειρώσεις. .........
Τα αδέσποτα σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά και Ελαία σιτίζονται σε ειδικούς χώρους με έξοδα και επίβλεψη μελών της Φιλοζωικής, ενώ το ίδιο συμβαίνει στο Καλό Νερό και την Κυπαρισσία από φιλόζωους.
Με την ανιδιοτελή βοήθεια του κτηνιάτρου Γιάννη Μαρκόπουλου στην Κυπαρισσία, ο οποίος παρέχει περίθαλψη στα άτυχα ζώα, φροντίζουν τα αδέσποτα και ουσιαστικά σώζουν τις ζωές τους.
Το γεγονός, δε, ότι τα αδέσποτα έχουν τη στήριξη των φιλόζωων, βρίσκουν τροφή, φροντίδα και περίθαλψη, τα κάνει να είναι ήσυχα, να μην ενοχλούν και να μην είναι «επιθετικά». Όμως, οι δυνατότητες, οικονομικές κυρίως, των εθελοντών, εξαντλούνται!

Από τις φόλες στους πυροβολισμούς…
Τις τελευταίες μέρες, οι κάτοικοι της περιοχής είναι συγκλονισμένοι από την αποτρόπαια πράξη απάνθρωπων τεράτων, όπως χαρακτηριστικά λένε φιλόζωοι, που την Τετάρτη πυροβόλησαν δύο σκύλους στο Καλό Νερό, με συνέπεια ουσιαστικά τη θανάτωση του ενός εξ αυτών, με ευθανασία, αφού η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη.
Την Παρασκευή, δυστυχώς, έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό γάτος ηλικίας περίπου 9 μηνών στους Γαργαλιάνους. Τον άτυχο αδέσποτο γάτο φρόντιζε μία γυναίκα. Τις τελευταίες μέρες τον είχε χάσει και νωρίς το πρωί της Παρασκευής που ο γάτος εμφανίστηκε, τον είδε να κουτσαίνει και να είναι σε άθλια κατάσταση. Αμέσως τον μετέφερε στο κτηνιατρείο του Γιάννη Μαρκόπουλου στην Κυπαρισσία σε κωματώδη κατάσταση. Όπως διαπιστώθηκε, είχε πυροβοληθεί και το βλήμα – πιθανώς αεροβόλου όπλου – ήταν στην καρδιά του, με συνέπεια να καταλήξει στη 1.00 μετά το μεσημέρι.
Πριν από λίγες μέρες, στη Μαραθόπολη, βρέθηκε πυροβολημένη από αεροβόλο όπλο μια αδέσποτη σκυλίτσα, η Μαριγούλα, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια ζούσε στην περιοχή, στειρωμένη και εμβολιασμένη από τους ανθρώπους της Φιλοζωικής. Η σκυλίτσα μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο στην Κυπαρισσία με επώδυνη διόγκωση στο εσωτερικό του δεξιού μηρού, με ταυτόχρονη χωλότητα στο αντίστοιχο άκρο (οπίσθιο δεξί). Έγινε χειρουργική επέμβαση, αφαιρέθηκε το βλήμα, εξυγιάνθηκε η περιοχή και η σκυλίτσα αναρρώνει και ζητά φιλοξενία!
Στις 8 Οκτωβρίου δύο ακόμη σκυλάκια στην Κυπαρισσία κατέληξαν από φόλες. Άλλωστε, τα περιστατικά με φόλες στην περιοχή είναι πάρα πολλά. Στα Φιλιατρά, ακόμη και στην πλατεία, ασυνείδητοι έριχναν φόλες σκοτώνοντας σκυλάκια, ενώ κάποια σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση φιλόζωων. Το ίδιο και στους Γαργαλιάνους, αλλά και στο Καλό Νερό.
Με μια απίστευτη επιχείρηση διάσωσης, εθελοντές της Ομάδας έσωσαν σκυλίτσα μάνα με πέντε κουταβάκια που ήταν κάτω από το γεφυράκι στην παλιά ντίσκο Κυπαρισσίας τις προηγούμενες μέρες με τη βροχή, καθώς το κύμα της θάλασσας τα σκέπαζε και θα πνίγονταν!

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος
Όπως, κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στο «Θ» για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, ο Δήμος Τριφυλίας όφειλε και οφείλει να παρέμβει. Ακόμη και αν δεν έχουν, στο Δήμο Τριφυλίας, την παραμικρή ευαισθησία, είναι υποχρεωμένος από το νόμο για τη φροντίδα των αδέσποτων! Ωστόσο, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας – όπως και τις περισσότερες Δημοτικές Αρχές της χώρας - δεν υπάρχει, όπως καταγγέλλουν φιλόζωοι, κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Ούτε έστω η ελάχιστη συνδρομή, στήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια της Φιλοζωικής Ομάδας! Κι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. Απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας, με βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο!

Έκκληση για βοήθεια…
Μιλώντας στο «Θ» το μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας και μέλος της Επιτροπής του Δήμου για τα αδέσποτα, Ελένη Αρβανίτη, σημείωσε: «Τελευταία, επειδή τα πολλά περιστατικά μας έχουν ξεπεράσει, ως Ομάδα κάνουμε έκκληση για βοήθεια, κυρίως μέσω της σελίδας μας στο facebook, γιατί οι συμπολίτες μας δε μας βοηθάνε.
Δυστυχώς, η τοπική κοινωνία έχει άλλο σκεπτικό. Παλιά είχαν τις φόλες – εγώ τις είχα μέχρι και πρόσφατα εδώ έξω από το σπίτι μου – με θύματα. Τώρα έχουμε πυροβολισμούς. Αυτοί οι “άνθρωποι” είναι επικίνδυνοι για όλους μας! Κάνω έκκληση βοήθειας στους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε. Βλέπουν πόσα κάνουμε, όσοι μας κρίνουν και μας κατακρίνουν, βλέπουν πόσο παλεύουμε με τα αδέσποτα. Φροντίζουμε τα αδέσποτα και φροντίζουμε και τον κόσμο, δηλαδή πώς δε θα ενοχλήσουν τα αδέσποτα. Τα στειρώσουμε για να μη ζευγαρώσουν και πολλαπλασιάζονται, τα περιθάλπουμε για να μην ενοχλούν γαβγίζοντας και ουρλιάζοντας, τα φροντίζουμε για να μην είναι επιθετικά. Στην ουσία, το κάνουμε και για τον κόσμο, αλλά ο κόσμος δε μας βοηθάει. Δεν υπάρχει κανένας που να μας βοηθάει. Από το Δήμο, στήριξη επί της ουσίας δεν έχουμε. Στα λόγια μόνο! Βάσει νόμου είναι υποχρεωμένος να έχει ένα πρόγραμμα και να το υλοποιεί, δεν έχει κάνει τίποτα. Έχουν πάρει και απόφαση για την Επιτροπή, που είμαι και μέλος, αλλά δεν έγινε τίποτα!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
more at: tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες