12 Ιουνίου 2013

Τέλη Ιουνίου οι πρώτοι καρποί του «φρούτου της ευτυχίας» στη Μεσσηνία

Το «φρούτο της ευτυχίας», το Goji Berry, θα δώσει τους πρώτους καρπούς της υπερτροφής στην Goji Berry Φάρμα που-με αγάπη και φροντίδα- έχουν δημιουργήσει στο Λαγκούβαρδο Γαργαλιάνων ο Παναγιώτης Τσαγκάνης και ο Παναγιώτης Καμπύλης.
Η καλλιέργειά τους, ελληνικού Goji, είναι η πρώτη στην περιοχή και, μάλιστα, σπορόφυτη, από τους ίδιους, οι οποίοι διαθέτουν και φυτώριο, διαθέτοντας σε όλη την επικράτεια δέντρα παραγωγής τους.
Αγρότες προοδευτικοί, με ανήσυχο πνεύμα, αναζητήσεις για καινούργιες λύσεις και καινοτομίες, όπως έπιναν τον καφέ τους πριν από λίγα χρόνια .................
τους ήρθε η ιδέα για την καλλιέργεια Goji Berry! Έψαξαν, ρώτησαν, έμαθαν και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και παραγωγή ελληνικού Goji Berry! Σε 4 στρέμματα περίπου, στις 10 Απριλίου 2012, φύτεψαν τα σπορόφυτα δέντρα τους και υπολογίζουν περί τα τέλη Ιουλίου να κόψουν τους πρώτους καρπούς, με την παραγωγή, σε αυτό το αρχικό και πολύ πρώιμο στάδιο, να εκτιμάται γύρω στον ενάμιση τόνο!
Το γεγονός, δε, ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο παίρνουν καρπούς, τους δίνει αισιοδοξία για το μέλλον.
Το Goji Berry είναι ένα φρούτο που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Τα είδη του Goji είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στη, δε, Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.
Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται υπερτροφή και πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες, ενώ είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών!
Εμείς επισκεφθήκαμε το πρωί της Παρασκευής την καλλιέργεια στο Λαγκούβαρδο και συζητήσαμε με τον Παναγιώτη Τσαγκάνη και τον Παναγιώτη Καμπύλη για την απόφασή τους να ασχοληθούν με το Goji, την παραγωγή, τις προοπτικές, ενώ δοκιμάσαμε και φρούτα, με τη γεύση τους να είναι, πραγματικά, ιδιαίτερη και εντυπωσιακή!
Όπως είπε ο Παναγιώτης Τσαγκάνης, «ασχολούμαστε γύρω στα 4 χρόνια με αυτή τη δουλειά. Τα πρώτα χρόνια ήτανε training και από το δεύτερο έτος και μετά, εφόσον μάθαμε αρκετά πράγματα για το φυτό, μπήκαμε στο θέμα της καλλιέργειας και του φυτωρίου γενικότερα. Η καλλιέργεια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είναι μια καλλιέργεια που, όπως όλες οι άλλες, έχεις τις δυσκολίες της, προσβάλλεται από ασθένειες, ενώ χρειάζεται οπωσδήποτε νερό. Γράφονται πολλά σε sites, ότι δε χρειάζεται νερό και αντέχει στις ξηρασίες. Αυτά δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση, γιατί φυτό χωρίς νερό δε γίνεται.
Όσον αφορά στον καρπό, ζήτηση μεγάλη υπάρχει και στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον εμάς μας έχουν ενοχλήσει ήδη 5 – 6 έμποροι για τη διάθεση του καρπού. Οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές. Πιστεύω ο Έλληνας παραγωγός θα πάρει από 7-8 ευρώ το κιλό, στον αποξηραμένο καρπό, και γύρω στα 10-12 ευρώ στο νωπό καρπό. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να προωθήσουμε το προϊόν στην αγορά μόνοι μας, οπότε θα έχουμε πολύ περισσότερο κέρδος απ’ ό,τι αν το δώσουμε σε κάποιον έμπορο.
[…] Αυτά τα φυτά είναι τώρα ενάμισι έτος περίπου που τα έχουμε βάλει. Πέρυσι, στις 10 Απριλίου, τα φυτέψαμε. Από σπόρο! Ασχολούμαστε μόνο με σπορόφυτα – είναι σημαντικό αυτό –, γιατι τα μοσχεύματα δεν έχουν δείξει καλά στοιχεία. Επίσης, και τα εισαγόμενα φυτά δεν έχουν δείξει καλά στοιχεία, ενώ κυκλοφορούν πάρα πολλές ασθένειες, οι οποίες είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν, ακόμη και με φυτοφάρμακα. Τα ελληνικά σπορόφυτα είναι τα καλύτερα».
Για την ιδέα τους ανέφερε: «Ήρθε μια μέρα στον καφέ που πίναμε. Συζητούσαμε τι άλλο να κάνουμε. Μας αρέσει το καινούργιο. Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις καινούργιες, καινοτομίες και έχουμε ανησυχίες πάνω στη δουλειά μας, και εφόσον είχαμε στο μυαλό μας αυτό, το κάναμε. Το φυτό αυτό, πιστεύω, έχει τις καλύτερες προοπτικές, από πολλές πλευρές».
Με χαρά, δε, επισήμανε: «Γύρω στις 20 Ιουνίου θα πάρουμε τους πρώτους καρπούς και είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, υπάρχουν και καρποί που ήδη έχουν γίνει. Η ποικιλία μας είναι το Lycium barbarum. Μία από τις πολλές ποικιλίες. Διαλέξαμε αυτή, γιατί έχει γλυκό καρπό και στοιχεία υψηλής παραγωγικότητας».
Με τη σειρά του, ο Παναγιώτη Καμπύλης σημείωσε: «Έχουμε βάλει γύρω στα 4 στρέμματα και ευελπιστούμε στην πορεία να τα κάνουμε 12. Θα δούμε πώς θα πάει, γιατί ό,τι ξεκινάει, στην αρχή χρειάζεται σκέψη. Ευελπιστούμε, μετά από κάποια χρόνια, να έχουμε μια πολύ σημαντική παραγωγή. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις για να μπορείς να πετύχεις. Αν κάνεις καλλιέργεια με σκοπό μόνο την παραγωγή και το κέρδος, χωρίς να το αγαπάς και να το φροντίζεις, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα. Πιστεύω ότι, με θέληση τη δική μας, με αγάπη και με δουλειά, θα έχουμε ένα θεμιτό, ένα καλό αποτέλεσμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, υπάρχει κρίση, αλλά πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά. Είμαι αισιόδοξος».
Όπως προαναφέρθηκε, είναι η πρώτη και μόνη καλλιέργεια Goji στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, με τον κ. Καμπύλη να σημειώνει: «Στη Μεσσηνία, απ’ ό,τι ξέρω, δεν υπάρχει άλλη τέτοια καλλιέργεια. Στην περιοχή μας εδώ σίγουρα δεν υπάρχει. Στο Goji Berry είμαστε οι πρώτοι, οι πιο τολμηροί, θα έλεγα. Οι κάτοικοι εδώ και οι παραγωγοί, όταν τα βάζαμε, μας ρωτούσαν τι κάνουμε και τι είναι αυτό που πάμε να κάνουμε.
Υπάρχει, πάντως, μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες και εμπόρους για το προϊόν. Θέλουν να πάρουν ελληνικό Goji, γιατι δεν υπάρχει στην αγορά. Υπάρχει ενδιαφέρον απ’ όλη την Ελλάδα. Ο καρπός προωθείται στην αγορά και νωπός, σε συσκευασία, - νωπός διατηρείται γύρω στις 10 – 12 μέρες, ακόμα και στο ψυγείο, και πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα- και αποξηραμένος, που μπορεί να διατηρηθεί έτσι και ενάμιση χρόνο».
Παράλληλα με την καλλιέργεια, οι ίδιοι έχουν και φυτώριο Goji Berry, με σπορόφυτα, για τα οποία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη διαθέτουν δέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Για πληροφορίες σχετικά με τη Goji Berry Φάρμα μπορείτε να επισκέπτεστε την ηλεκτρονική της σελίδα http://www.gojiberryfarm.gr και να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 6958492060 και 6946019271.

Του Ηλία Γιαννόπουλου απο το Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, πάντα τέτοια. Ας μιμηθούν και άλλοι αυτούς τους πετυχημένους αγρότες.
    http://messiniaka.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες