9 Ιουνίου 2013

Στην αναθεώρηση των φακέλων ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων θα προχωρήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Λανθασμένη στρατηγική ακολούθησε η χώρα μας για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν, μιλώντας στο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, το Σάββατο 25 Μαΐου, με θέμα «Θεσμοφόρια 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού...........
. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές». Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των φακέλων αυτών των προϊόντων. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν «υπάρχουν περιοχές που έχουν προϊόντα ΠΟΠ αλλά δεν το γνωρίζουν αλλά και περιοχές που θέλουν να απενταχθούν από αυτά. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε συνολικά 98 τρόφιμα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Υπάρχουν ακόμη 6 αιτήσεις για αναγνώριση στην ΕΕ και 3 που βρίσκονται στο στάδιο της δημοσίευσης της αναγνώρισης. Όμως η πιστοποίηση αυτή φαίνεται δεν στηρίχθηκε σε κάποια στρατηγική. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 προϊόντα (αριθμός ρεκόρ στην ΕΕ) που, ενώ τα έχουμε πιστοποιήσει σαν ΠΟΠ ή ΠΓΕ και έχουμε στείλει τους φακέλους και πήραμε την αναγνώριση από την ΕΕ, δεν τα έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει. Μάλιστα από μελέτες που έκανε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανακαλύψαμε ότι από τα 98 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα που έχουμε στη χώρα μας, αυτά που έχουν πάρει προστιθέμενη αξία είναι ελάχιστα. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν τη θέση που έπρεπε να είχαν στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά».
Πάντως σαν ένα πετυχημένο παράδειγμα στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν τα προϊόντα της Σαντορίνης. «Όταν ξεκινήσαμε το 2008 υπήρχαν 113 παραγωγοί φάβας με 960 στρέμματα καλλιέργειας. Σήμερα ο αριθμός παραγωγών φάβας τριπλασιάστηκε και για το ντοματάκι τετραπλασιάστηκε, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και τα στρέμματα καλλιέργειας. Αυτό όμως δεν έγινε τυχαία, αλλά επειδή ο τοπικός Συνεταιρισμός, οι παραγωγοί και η τοπική αυτοδιοίκηση, πίστεψαν και αγάπησαν αυτά τα προϊόντα. Αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις έχουμε κάποιους που δεν γνωρίζουν τι περιμένουν από την αναγνώριση αυτών των προϊόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με το πλήθος των προϊόντων που περιλαμβάνονται στα «καλάθια» των Περιφερειών. Όλα αυτά τα τοπικά προϊόντα του καλαθιού της κάθε Περιφέρειας είναι αδύνατον να προωθηθούν στις αγορές».

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στους νέους στόχους που έχει βάλει ο Οργανισμός. Ένας από αυτούς είναι η προώθηση του νέου συστήματος AGRO 7, που αφορά προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Επίσης ένας ακόμη στόχος είναι η αναθεώρηση των υφιστάμενων προτύπων πιστοποίησης και η εναρμόνισή τους με τα διεθνή αναγνωρισμένα εμπορικά πρότυπα. Όπως ανέφερε «όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών υποστηρίζουν ότι θα φτιάξουν πρότυπα. Τι να τα κάνουμε όλα αυτά, όταν για να πωληθεί ένα προϊόν στα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα με βάση τις δικές τους πιστοποιήσεις. Εμείς σχεδιάζουμε να εναρμονίσουμε τα ελληνικά συστήματα με αυτά του εξωτερικού».
Μεγάλο βάρος θα ρίξει ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού στην ενημέρωση των αγροτών και στο Σύστημα Παροχής Συμβούλων. «Το ότι κάνουμε ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ δεν σημαίνει ότι αυξάνουμε την αξία τους. Σημαίνει ότι θα έχουμε πολλές υποχρεώσεις. Θα αυξηθεί η τιμή αλλά θα αυξηθεί και το κόστος παραγωγής. Άρα θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ενημερώσουν τον παραγωγό τι σημαίνει μια τέτοια αναγνώριση».

Τέλος ο κ. Χαρουτουνιάν ανακοίνωσε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην παραγωγή, αποθήκευση και διάθεση γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού για όλες τις παραδοσιακές ποικιλίες. «Θεωρώ ότι η τράπεζα πολλαπλασιαστικού υλικού είναι πολύ πιο απαραίτητη από τη διάσωση μιας συστημικής τράπεζας που ο ελληνικός λαός πληρώνει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για να διασωθεί».

Θεσμοφόρια 2013
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων «Θεσμοφόρια 2013», έγινε την Παρασκευή (24/5/2013), από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Aθανάσιο Τσαυτάρη.
Στην αρχαιότητα τα «Θεσμοφόρια» ήταν γιορτή που τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Στις εκδηλώσεις που διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες, έπαιρναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των «Θεσμοφορίων» ήταν συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος της γονιμότητας.
«Σήμερα τα Θεσμοφόρια επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Τσαυτάρης. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, τίθενται υπό την αιγίδα του υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν, ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα Θεσμοφόρια ως θεσμός συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, συνδέοντας τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.
«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία στην οποία αναδεικνύεται η διαχρονική αξία του αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού, αλλά κυρίως συνδέει στην πράξη την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη γαστρονομία και τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα του πρωτόγονους τομέα με τον τουρισμό και την ανάπτυξη της Περιφέρειας», επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», Γιώργο Πίττα, της δράσης του «Ελληνικού πρωινού» όλων των Περιφερειών της χώρας. Επίσης έγινε παρουσίαση της «παλέτας των Κυκλαδίτικων τυριών», ενώ οι Περιφέρειες παρουσίασαν τοπικά τυριά, ξεχωριστές γεύσεις, μοναδικές από κάθε περιοχή της χώρας μας.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες