7 Ιουνίου 2013

Επιστολή αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ελληνοποιήσεις εισαγόμενου αγγουριού και ντομάτας.



Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Αθανάσιο Τσαυτάρη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, καθώς και στους Γενικούς Γραμματείς ΥΠΑΑΤ Μόσχο Κορασίδη και Δημήτρη Μελά και Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γεώργιο Στεργίου, σχετικά με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου αγγουριού και ντομάτας.

Η επιστολή έχει ως εξής:........................


«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η Μεσσηνία  αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καλλιέργειας πρώιμων κηπευτικών θερμοκηπίου της χώρας μας, καλλιεργειών δηλαδή  που καθ’  ομολογία είναι πολύ δαπανηρές και προϋποθέτουν υποδομές υψηλού επενδεδυμένου κεφαλαίου.
Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, με έγγραφη καταγγελία τους, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις αθρόες, βάσει ενδείξεων, εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων αγγουριού και ντομάτας οι οποίες προέρχονται από τρίτες χώρες (Σκόπια,  Αλβανία κλπ) και εισέρχονται από το τελωνείο Ευζώνων. Όπως καταγγέλλουν, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, τα προϊόντα αυτά ελληνοποιούνται σε παραγωγικές περιοχές  της Βορείου Ελλάδας και ακολούθως διακινούνται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου πωλούνται ως ελληνικά, εις βάρος του Έλληνα παραγωγού.

Σε τοπικό επίπεδο, οι ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας με τα Τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, καθώς και οι ελεγκτές του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας, κάνουν το καλύτερο δυνατό στην περιοχή ευθύνης τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής του εκτελεστικού ΚΑΝ (ΕΚ) 543/2011 περί προδιαγραφών εμπορίας νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, καθώς και της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 και του Αγορανομικού Κώδικα 136/1946, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 3686/2009.

 Κομβικό σημείο όμως για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, είναι η έγκαιρη ενημέρωση εκ μέρους των υπηρεσιών ελέγχου στα σημεία εισόδου της χώρας,  τόσο των Περιφερειακών Κέντρων όσο και των τοπικών ΔΑΟΚ, έστω και δειγματοληπτικά, σχετικά με τον προορισμό των εισαγόμενων φορτίων νωπών οπωροκηπευτικών, ώστε οι περιφερειακές υπηρεσίες να προβαίνουν σε διασταυρωτικούς ελέγχους σε πραγματικό χρόνο.

Κύριε Υπουργέ,

Το  θέμα των εισαγωγών αγγουριού και ντομάτας και γενικότερα νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου χρήζει Ιδιαίτερης  προσοχής, λόγω της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής διάστασης που εμπεριέχει.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε  να επιληφθείτε άμεσα, μέσω των υπηρεσιών σας και σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές  υπηρεσίες, για την ανάσχεση της διακίνησης και πώλησης ως ελληνικών, φορτίων αγγουριού και ντομάτας προέλευσης τρίτων χωρών, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, εντείνοντας τους ελέγχους υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που διενεργούνται υπό την ευθύνη του ΕΦΕΤ.

Μεσοπρόθεσμα δε, και σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα φορτία, να διερευνήσετε τη δυνατότητα υιοθέτησης της υποχρέωσης εκ μέρους των εισαγωγέων, έκδοσης αναγγελίας στο ΜΕΝΟ – Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών  (του ΥΠΑΑΤ) για το κάθε εισαγόμενο φορτίο οπωροκηπευτικών, μέχρι τον τελικό προορισμό και όχι μόνο για τον τόπο της κύριας άφιξης αυτού.

 Θεωρούμε ότι με την ενσωμάτωση εμπεριστατωμένων προτάσεων εκ μέρους των  περιφερειακών υπηρεσιών ελέγχου, θα καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της σχετικής, κείμενης νομοθεσίας περί εισαγωγών και γενικότερα της διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες, αλλά θα αποφευχθούν και φαινόμενα  όπως αυτό της ελληνοποίησης, προς όφελος του Έλληνα παραγωγού, αλλά και του τελικού καταναλωτή.

Επισυνάπτεται
Έγγραφη καταγγελία (αρ. πρ. 139/5-06-2013)
του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Μεσσηνίας


Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Παναγιώτης Αλευράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες