6 Ιουνίου 2013

Υπάρχουν περιοχές που έχουν προϊόντα ΠΟΠ αλλά δεν το γνωρίζουν αλλά και περιοχές που θέλουν να απενταχθούν από αυτά.

Λανθασμένη στρατηγική ακολούθησε η χώρα μας για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Σ. Χαρουτουνιάν, μιλώντας στο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, το Σάββατο 25 Μαΐου, με θέμα "Θεσμοφόρια 2013.
H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές". Ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα" θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των φακέλων αυτών των προϊόντων. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν "υπάρχουν περιοχές που έχουν προϊόντα ΠΟΠ αλλά δεν το γνωρίζουν αλλά και περιοχές που θέλουν να απενταχθούν από αυτά...................

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε συνολικά 98 τρόφιμα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Υπάρχουν ακόμη 6 αιτήσεις για αναγνώριση στην ΕΕ και 3 που βρίσκονται στο στάδιο της δημοσίευσης της αναγνώρισης. Ομως η πιστοποίηση αυτή φαίνεται δεν στηρίχθηκε σε κάποια στρατηγική. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 προϊόντα (αριθμός ρεκόρ στην ΕΕ) που, ενώ τα έχουμε πιστοποιήσει σαν ΠΟΠ ή ΠΓΕ και έχουμε στείλει τους φακέλους και πήραμε την αναγνώριση από την ΕΕ, δεν τα έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει. Μάλιστα από μελέτες που έκανε ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα", ανακαλύψαμε ότι από τα 98 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα που έχουμε στη χώρα μας, αυτά που έχουν πάρει προστιθέμενη αξία είναι ελάχιστα. Ολα τα υπόλοιπα δεν έχουν τη θέση που έπρεπε να είχαν στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά".                                                                                 
Πάντως σαν ένα πετυχημένο παράδειγμα στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν τα προϊόντα της Σαντορίνης. "Οταν ξεκινήσαμε το 2008 υπήρχαν 113 παραγωγοί φάβας με 960 στρέμματα καλλιέργειας. Σήμερα ο αριθμός παραγωγών φάβας τριπλασιάστηκε και για το ντοματάκι τετραπλασιάστηκε, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και τα στρέμματα καλλιέργειας. Αυτό όμως δεν έγινε τυχαία, αλλά επειδή ο τοπικός συνεταιρισμός, οι παραγωγοί και η τοπική αυτοδιοίκηση, πίστεψαν και αγάπησαν αυτά τα προϊόντα. Αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις έχουμε κάποιους που δεν γνωρίζουν τι περιμένουν από την αναγνώριση αυτών των προϊόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με το πλήθος των προϊόντων που περιλαμβάνονται στα "καλάθια" των Περιφερειών. Ολα αυτά τα τοπικά προϊόντα του καλαθιού της κάθε Περιφέρειας είναι αδύνατον να προωθηθούν στις αγορές".

Πηγή: agrotypos.grΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/26250-anathewrisi-proionta-pop-pge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες