17 Ιουνίου 2013

Ολοκληρώνονται μέσα στην εβδομάδα οι έλεγχοι για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες.

Φως στο τούνελ της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου την εβδομάδα που διανύουμε ολοκληρώνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μέσα από το ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥπΑΑΤ φθάνουν στο τέλος τους, αυτή την εβδομάδα (17 με 21 Ιουνίου) και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται νεότερα για το θέμα από το Υπουργείο». Επίσης, σύμφωνα ...................
με τις ίδιες πηγές, ο προγραμματισμός του ΥπΑΑΤ για την πληρωμή της πολυαναμενόμενης για τους κτηνοτρόφους εξισωτικής αποζημίωσης, παραμένει σταθερός για το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες ώστε να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό στους δικαιούχους.
Υπενθυμίζουμε ότι η επιστροφή του φόρου που δικαιούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, προκύπτει πλέον με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% (αντί για 11% που ίσχυε πέρσι) στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων.
Δικαιούχοι επιστροφής του ΦΠΑ είναι οι αγρότες οι οποίοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ κατά το χρόνο παράδοσης των αγροτικών προϊόντων τους ή παροχής των αγροτικών υπηρεσιών τους, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που ζητείται η επιστροφή έχουν μεταταχθεί σε άλλο καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους. Βάσει του άρθρου οι αγρότες δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του φόρου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών. Ως παράδοση αγαθών θεωρείται και η αξία αγροτικών προϊόντων που διατίθενται ως αμοιβή σε είδος, για τη λήψη υπηρεσιών από άλλους υποκείμενους στο φόρο, όπως εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά και άλλα δικαιώματα.
Τέλος να σημειώσουμε ότι για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους αγρότες μέσα από δικό τους κατάστημα ή στις λαϊκές αγορές ή για εξαγωγές ο συντελεστής περιορίζεται από 5% στο 3%.
agrotypos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες