Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών

Τα αρωματικά φυτά είναι ένα πρωτότυπο είδος φυτών και η καλλιέργειά τους διαφέρει σε κάποια σημεία σε σύγκριση με τις παρόμοιες διαδικασίες καλλιέργειας που καλλιεργούνται τα υπόλοιπα λαχανικά και φρούτα. ............Κάποια από τα αρωματικά φυτά είναι το κρεμμύδι, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το σκόρδο, το γλυκάνισο, ο κολίανδρος, το θρούμπι, η μαντζουράνα, το χρένο και η λουίζα. Μία από τις χρήσεις των αρωματικών φυτών είναι η χρήση τους ως φυσικά αντιοξειδωτικά τροφίμων. Επίσης πολύ δημοφιλής είναι η χρησιμοποίηση των αιθέριων ελαίων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Πάντως πλέον τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται μονάχα με επιστημονικούς κανόνες ασφαλείας.Ο υποψήφιος καλλιεργητής αρωματικών φυτών πρέπει να γνωρίζει ότι για να έχει απόδοση η καλλιέργειά του θα πρέπει να χρησιμοποιήσει γύρω στα 10 στρέμματα και όχι λιγότερα και με αυτό τον τρόπο θα έχει εισόδημα κοντά στα 600 ευρώ το μήνα. Όλα τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να πωλούνται με χρονικό όριο, μέχρι το χρονικό διάστημα που είναι ακόμη αποδεκτά από τους καταναλωτές, απευθυνόμενα μονάχα σε μία αγορά. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τα βότανα, τα οποία πωλούνται σε τρεις διαφορετικές αγορές.Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτώνΚαταρχήν η πρώτη κίνηση του καλλιεργητή είναι η αγορά των φρέσκων αρωματικών φυτών, όπως για παράδειγμα ο δύοσμος, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και η μέντα, τα οποία υπάρχουν στις λαϊκές σε γλαστράκια και σε ματσάκια περισσότερο, στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των σπιτιών, των εστιατορίων, των ξενοδοχείων κ.λπ.

Η δεύτερη κίνηση είναι η αγορά των ξηρών φυτικών υλικών των αρωματικών φυτών, και από αυτή την αγορά όλα εξαρτώνται αφού από αυτή θα παραχθεί η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής και ως συνέπεια θα διατεθεί και η μεγαλύτερη ποσότητα στην αγορά καθώς θα βγούνε και κάποια έσοδα αν και όχι τα βασικότερα έσοδα.

Τα βασικότερα έσοδα βγαίνουνε με τη τρίτη κίνηση που είναι η αγορά των αιθέριων ελαίων, η οποία όμως έχει μεγάλο κόστος και χρειάζεται και εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Βέβαια με την αγορά των αιθέριων ελαίων και τη σωστή δουλειά μετέπειτα τα συνολικά έσοδα σε μια τριετία μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 300.000 ευρώ, οπότε τα έξοδα αγοράς δε θα πάνε καθόλου χαμένα. Αυτό όμως με τη προϋπόθεση ότι θα γίνει ορθός σχεδιασμός, ο καλλιεργητής θα ασχοληθεί ο ίδιος με όλα τα στάδια καλλιέργειας τα οποία είναι η επεξεργασία, η μεταποίηση, η απόσταξη, η διακίνηση και στο τέλος η πώληση του προϊόντος.

Τώρα όσον αφορά όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν οι ίδιοι καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών, αυτό είναι κάτι που απαιτεί πάρα πολλά έξοδα αρχικά διότι μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων απαιτεί έκταση τουλάχιστον 90 στρεμμάτων, με επενδυτικά έξοδα να είναι το λιγότερο 200.000 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη περισσότερα. Αυτό συμβαίνει διότι ο εξοπλισμός είναι πολύ δαπανηρός, γύρω στα 130.000 ευρώ, και αποτελείται από το ξηραντήριο, από το οποίο καταφθάνουν οι τεράστιες ποσότητες της μάζας των χόρτων από τα αγροκτήματα, και ακόμη τα κοπτικά μηχανήματα, τα μηχανήματα διαλογής, καθαρισμού, ταξινόμησης, αποφύλλωσης και συσκευασίας. Επιπλέον τα έξοδα εγκατάστασης ενός αποστακτηρίου για τη παραγωγή αιθέριων ελαίων είναι περίπου το λιγότερο 80.000 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις πολύ ακριβότερα.

Πάντως για τα απαραίτητα κεφάλαια υπάρχει και η λύση της επιδότησης από τα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ο καλλιεργητής ή η ομάδα καλλιεργητών που δημιουργεί μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων γίνεται ταυτόχρονα και επιχειρηματίας, γιατί σε πολύ λίγες περιπτώσεις πλέον πουλάει το τεραστίων διαστάσεων προϊόν του στον χονδρέμπορο για να πάρει απλά ένα μικρό έσοδο. Αυτό συμβαίνει διότι με το μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας του έχει πλέον παράγει τεράστιες ποσότητες του προϊόντος του και για αυτό έχει τη δυνατότητα να πουλάει το προϊόν του σε πολύ ακριβότερες τιμές στις διεθνείς αγορές και το βασικότερο έχει τη δυνατότητα να τα πουλάει σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που διακινούν σε όλη την υφήλιο αυτά τα προϊόντα.

Συμπερασματικά το σίγουρο είναι ότι τα αρωματικά φυτά απαιτούν αρχικά μεγάλο κόστος αγοράς εξοπλισμού όμως στο τέλος και με σωστή δουλειά ο καλλιεργητής θα δικαιωθεί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη καλλιέργεια και τη προώθηση των αρωματικών φυτών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους της περιοχής τους καθώς και σε καταστήματα που είναι ειδικευμένα στα αρωματικά φυτά.

ecotimes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες