26 Νοεμβρίου 2012

Αγρότης...με "ντοκτορά" στη φοροδιαφυγή

Πάντα υπήρχαν οι…εξυπνότεροι από τους έξυπνους, τα σαΐνια που ρουφούν τον καπνό τους και τον φτύνουν στα μούτρα της κοινωνίας, οι μάγκες που δεν μασάνε με τίποτα και…τα μασάνε κανονικά.
Οι καιροί όμως δυσκόλεψαν δραματικά και η πλειονότητα της κοινωνίας δεν αντέχει. Και φυσικά δεν της αρκεί να μαθαίνει κάθε τόσο ότι τα λαμόγια ζουν και βασιλεύουν. Οι απλές διαπιστώσεις του ΣΔΟΕ και των διαφόρων επιθεωρητών δεν αρκούν πια. Εκτός κι αν επαναλαμβάνονται για να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι πρέπει όλα να τα πάρουμε αμπάριζα (εν προκειμένω τους συνεταιρισμούς), γιατί παντού κρύβονται κλέφτες. Ουδέν επικινδυνότερον…
Στο θέμα όμως. Τεράστια ζημιά που ξεπερνά τα.............................

500 εκατομμύρια ευρώ έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο από την ανεξέλεγκτη δράση επιτηδείων, οι οποίοι σε συνεργασία με αγρότες- μέλη συνεταιρισμών είχαν στήσει ολόκληρη φάμπρικα εκτύπωσης εικονικών και πλαστών τιμολογίων, με σκοπό επιστροφές ΦΠΑ από εφορίες για δήθεν παραχθείσες και παραδοθείσες σε εμπόρους ποσότητες αγροτικών προϊόντων, από καλαμπόκι και σιτηρά μέχρι οπωροκηπευτικά…
Η απάτη που στήθηκε ανά την επικράτεια μοιάζει με ένα ατέλειωτο… σπιράλ, καθώς αρκετοί αγρότες έχοντας μπει για τα καλά στο κόλπο «αγόραζαν» - και «αγοράζουν»- από τους επιτήδειους σε τιμές μερικών εκατοντάδων ευρώ πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Στη συνέχεια έσπευδαν, έχοντάς τα ανά χείρας, σε δεκάδες εφορίες από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο, και εισέπρατταν, κύριοι, παράνομες επιστροφές ΦΠΑ για δήθεν πωλήσεις αγαθών τους…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «6 ημέρες», ο αγρότης Στ. Σκ., έχοντας ανά χείρας εικονικά τιμολόγια, περιόδευσε στη χώρα, υπέβαλε αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε 28 εφορίες(!) και μέσα σε ένα χρόνο εισέπραξε το ποσό των 160.000 ευρώ. Έτερος συνάδελφός του, ο Φ. Φρ., κάνοντας ανάλογες διαδρομές με το Ι.Χ. του, έλαβε από 24 εφορίες 140.000 ευρώ…
Για να εισπράξει τα 160.000 ευρώ ο Στ. Σκ. χρειάστηκε βέβαια να διασχίσει σχεδόν όλη τη χώρα για υποβολές αιτήσεων ΦΠΑ. Την αρχή έκανε επισκεπτόμενος τις εφορίες Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Κοζάνης, Γιαννιτσών, Αμυνταίου και Φλώρινας.
Ακολούθησαν, λίγους μήνες αργότερα, εφορίες στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες έδρασε επισκεπτόμενος τις εφορίες Καρδίτσας, Φαρσάλων, Λάρισας, Τρικάλων. Αφού…καθάρισε με τη Θεσσαλία αποφάσισε να εκδράμει και νοτιότερα.
Η αρχή έγινε από την εφορία Θήβας και ακολούθησαν αυτές των Λειβαδιάς, Καρπενησίου, Χαλκίδας, Λαμίας, Στυλίδας. Μετά πήρε και το δρόμο για την Πελοπόννησο.
Το απίστευτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι υπέβαλε αιτήσεις και μήνες μετά έλαβε επιστροφές και από τις 28 εφορίες, παρότι, σύμφωνα με τον νόμο, επιστροφές ΦΠΑ χορηγούνται μόνο από την εφορία της περιφέρειας όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο κάθε αγρότης.
Ούτε στην Πελοπόννησο αντιμετώπισε από τους εφοριακούς κάποιο πρόβλημα και έτσι υπέβαλε και εκεί αιτήσεις και συγκεκριμένα στις εφορίες Ναυπλίου, Αιγίου, Ακράτας, Β’ εφορίας Πατρών, Αμαλιάδας, Γαστούνης, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου, Κορίνθου, Νεμέας, Καλαμάτας και Μελιγαλά.
Αφού ολοκλήρωσε την υποβολή των αιτήσεων στις 28 εφορίες, αποφάσισε να περιμένει…Και – ω του θαύματος!- άρχισαν μετά από λίγους μήνες να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο τα τσεκ από τις εφορίες. Γύρω στα 6.000 ευρώ το καθένα. Σύνολο 160.000 ευρώ!

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης απο το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες