2 Αυγούστου 2012

"Νεύρωση του Ανέργου" : μια ολέθρια συνέπεια της κρίσης!!!

Διαβάζοντας το συγκλονιστικό βιβλίο: "Το Νόημα της Ζωής" (εκδόσεις Ψυχογιός) του επιζήσαντος του Άουσβιτς μεγάλου διανοητή καθηγητή Νευρολογίας και Ψυχιατρικής και ιδρυτή της λεγόμενης "Τρίτης Σχολής Ψυχοθεραπείας της Βιέννης" ή αλλιώς "Λογοθεραπείας", του Victor E. Frankl (1905-1997) έπεσα πάνω σε ένα πολύ επίκαιρο απόσπασμα μιας διάλεξης του που έδωσε το 1983 και το οποίο σας μεταφέρω αυτούσιο:
"...Πριν από πενήντα χρόνια*, δημοσίευσα μια μελέτη που καταπιανόταν με τον ειδικό τύπο κατάθλιψης που είχα διαγνώσει σε περιπτώσεις νεαρών ασθενών που υπέφεραν από αυτό που αποκάλεσα "νεύρωση του ανέργου". Και μπόρεσα να δείξω ότι η εν λόγω νεύρωση στην πραγματικότητα εκκινούσε από μια δίπτυχη πλανερή ταύτιση: το να είσαι άνεργος εξισωνόταν με το να είσαι άχρηστος, και το να είσαι.....................
άχρηστος εξισωνόταν με το να έχεις μια δίχως νόημα ζωή. Συνακόλουθα, όποτε κατόρθωνα να πείσω τους ασθενείς να εργαστούν εθελοντικά σε οργανώσεις νέων, στην εκπαίδευση ενηλίκων, σε δημόσιες βιβλιοθήκες και τα παρεμφερή -με άλλα λόγια αμέσως μόλις αυτοί μπορούσαν να πληρώσουν τον άφθονο ελεύθερο χρόνο τους με κάποιο είδος απλήρωτης αλλά έμπλεης νοήματος δραστηριότητας-, η κατάθλιψη τους εξαφανιζόταν, μολονότι η οικονομική τους κατάσταση δεν είχε αλλάξει και η πείνα τους περέμενε η ίδια. ..."
*1933, χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
πηγή: navarino-s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες