12 Απριλίου 2012

Βερόνικα η περσική


Η βερόνικα η περσική (το γαλαζάκι) είναι ένα ετήσιο χειμερινό ζιζάνιο που κυριαρχεί στα χωράφια μας και ανθίζει στα νότια από Μάρτιο μέχρι Μάιο.
Δυστυχώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε πολλά για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Και όμως είναι τόσες πολλές και βρίσκεται δίπλα μας.

 Η Μαρία Τρέμπεν το συστήνει:
Ένας κύριος είχε υψηλή χοληστερίνη στο αίμα του   και είχε οδηγηθεί στο νοσοκομείο αρκετές φορές. Του συνέστησα βερόνικα 2 κούπες την ημέρα. Η ευχαρίστησή μου ήταν μεγάλη, όταν μετά από έξι μήνες οι γιατροί του έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι δεν είχε πλέον υψηλή χοληστερίνη.
  
Αυτό το παραδοσιακό βότανο...........................
προστίθεται σε εγχύματα που καθαρίζουν το αίμα και μαζί με φρέσκιες κορφές από τσουκνίδες θεραπεύει το χρόνιο έκζεμα.

Τα αδύνατα άτομα το ανέχονται σαν ένα στομαχικό απαλής δράσης που επίσης διεγείρει την πέψη. 
Τα υγρά, η βλέννα στο στομάχι και οι εσωτερικέ διαταραχές, εξαφανίζονται.

Θα ήθελα να υποδείξω ότι η βερόνκα έχει μεγάλη φαρμακευτική αξία στα προβλήματα των νεύρων που προκαλούνται από υπερβολική πνευματική κούραση. Ένα φλιτζάνι πριν πάμε για ύπνο, λόγου του ηρεμιστικού του αποτελέσματος είναι πολύ ευεργετικό.
Ενισχύει ακόμα τη μνήμη και φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει στη κατάθλιψη.

Ακόμη και για ίκτερο και αμμοχάλικο στην ουροδόχο κύστη, για τον πόνο της ρευματικής και ουρικής αρθρίτιδας, η βερόνικα είναι πολύ αποτελεσματική.

Για τα προβλήματα για τα μάτια είναι περιτό να γράψω μίας και είναι αδελφάκι της ευφρασία(eyebright) The name "veronica" comes from the Latin "ver(a) icon" or "true image". St. Veronica was believed to have wiped the face of Christ before his crucifixion. The image of Christ's face was supposedly transferred to the towel.

Κατά μιαν άλλη παράδοση ήταν η γυναίκα που με το μαντίλι της σκούπισε το ματωμένο πρόσωπο του Χριστού, την ώρα που Αυτός με τον σταυρό στον ώμο ανέβαινε τον Γολγοθά. Το πρόσωπο του Χριστού αποτυπώθηκε στο μαντίλι της Βερονίκης, « το ιερόν μανδήλιον ».

Βιογραφία
Για τη θεραπεία της αιμορροούσης γυναικός, που κατά την παράδοση ονομαζόταν Βερονίκη, μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κεφάλαιο Θ' στ. 20-22, στο κατά Μάρκον κεφάλαιο Ε' στ. 25-34 και στο κατά Λουκάν κεφάλαιο Η' στ. 43-49.

Ο Συναξαριστής του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου αναφέρει, ότι η αγία αυτή καταγόταν από την πόλη Πανεάδα. Όταν τη γιάτρεψε ο Κύριος από την ασθένεια της αιμορραγίας, αυτή για να Τον ευχαριστήσει, φιλοτέχνησε τον ανδριάντα Του και τον έστησε μπροστά στο σπίτι της για να προσκυνείται απ' όλους. Μάλιστα στη βάση του ανδριάντα, φύτρωσε βότανο που θεράπευε διάφορες ασθένειες. Αργότερα η Βερονίκη έγινε μέλος της πρώτης Εκκλησίας, και αφού έζησε αγία ζωή, ειρηνικά παρέδωσε το πνεύμα της.Έγχυση: 1 γεμάτη κουταλιά τσαγιού από βότανα ανά φλιτζάνι βραστού νερού, εγχύεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Φρέσκος χυμός: Τα φρεσκοκομμένα κεφάλια λουλουδιών πλένονται και βρεγμένα, τα βάζετε στον αποχυμωτή. Ο χυμός χύνεται σε μικρά μπουκάλια και φυλάσσεται στο ψυγείο.
Βάμμα: 1 γεμάτη διπλή χούφτα ψιλοκομμένα άνθη εμβαπτίζονται σε 1 λίτρο ουίσκι σίκαλης 38% ή βότκα και τοποθετείται στον ήλιο ή κοντά στη σόμπα για 14 ημέρες.
Μίγμα τσαγιού: 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι βραστό νερό, εγχύεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες