20 Απριλίου 2012

Επικίνδυνα 10 φυτοφάρμακα στην Ελλάδα

Δεκατέσσερα φυτοφάρμακα τα οποία δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά βρέθηκαν σε δείγματα νερών της Κερκίνης, της Δοϊράνης και της Βόλβης.
Τα δείγματα των τριών λιμνών της Βόρειας Ελλάδας μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων προκειμένου να διαπιστωθεί τι φυτοφάρμακα περιέχουν και σε ποιες ποσότητες. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι ανιχνεύθηκαν, μεταξύ των άλλων, φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευθεί.
Το καλό είναι ότι κανένα φυτοφάρμακο δε βρέθηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις. Είκοσι τρία φυτοφάρμακα ανιχνεύθηκαν συνολικά στη λίμνη Κερκίνη, από τις δύο δειγματοληψίες που έγιναν, χειμερινή και θερινή περίοδο.
Πρόκειται για ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα........................
και εντομοκτόνα. Πάντως, το σύνολο των φυτοφαρμάκων δεν ξεπερνά το όριο που έχει θεσπιστεί από την οδηγία της ΕΕ. Ωστόσο, εντοπίστηκαν πέντε φυτοφάρμακα η χρήση των οποίων επιτρεπόταν μέχρι το 2003, το 2004, το 2006, το 2007 και το 2010.
Στη λίμνη Δοϊράνη εντοπίστηκαν 31 φυτοφάρμακα, επίσης χωρίς κάποιο από αυτά να ανιχνευθεί πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο, τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στη Δοϊράνη, σε ποσοστό 56% στην πρώτη δειγματοληψία και σε ποσοστό 63% στη δεύτερη δειγματοληψία, ανήκουν στην κατηγορία των τριαζινών, η οποία έχει καταργηθεί στο σύνολό της!
Όπως αναφέρει ο Αγγελιοφόρος, στη λίμνη Βόλβη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, εντοπίστηκαν 57 φυτοφάρμακα και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, όσον αφορά τη ρύπανση των ιζημάτων από φυτοφάρμακα.

ΑΠΟ http://kalamatanews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες