19 Φεβρουαρίου 2012

Λαογραφικά Μουσεία της Μεσσηνίας από τον Αρ. Δουλαβέρα

Από τις εκδόσεις Αντ. Σταμούλη κυκλοφόρησε το βιβλίο «Λαογραφικά Μουσεία της Μεσσηνίας», καρπός επιτόπιας έρευνας του Επίκ. Καθηγητή της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα) κ. Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα και του κ. Χρήστου Κ. Ρέππα, Συγγραφέα και Εκδότη των ετησίων εκδόσεων «Μεσσηνιακά Χρονικά» και «Μεσσηνιακό Ημερολόγιο». Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής της Λαογραφίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας κ. Μιχ. Γ. Μερακλής, ο οποίος, μεταξύ άλλων το χαρακτήρισε ως «ένα έξοχο και εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλίο… πολύτιμο δώρο για τη Μεσσηνία»..
Το βιβλίο περιλαμβάνει μια εμπεριστατωμένη.................................
Εισαγωγή που αφορά την έννοια, την ιστορία και την προοπτική γενικά των Μουσείων αλλά και την ίδρυση, τη λειτουργία και προοπτική ειδικά των Λαογραφικών Μουσείων της Μεσσηνίας. Έπειτα, παρουσιάζεται το ιστορικό κάθε Μουσείου καθώς και το περιεχόμενό του. Ακολούθως, το κείμενο που αφορά κάθε Μουσείο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα του Τύπου και εντυπώσεις επισκεπτών (όπου υπάρχουν).

Η σχετική έρευνα έδειξε ότι στη Μεσσηνίας υπάρχουν 22 τέτοια Μουσεία- αριθμός πράγματι εντυπωσιακός- που δείχνει πως ο λαός της τρέφει απεριόριστη αγάπη και σεβασμό στον παραδοσιακό του πολιτισμό και αισθάνεται ηθική υποχρέωση να τον διατηρήσει και να τον προβάλει, ιδιαίτερα μάλιστα στις νέες γενιές.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους Μεσσήνιους και θα είναι ασφαλώς χρήσιμο στους αντίστοιχους Δήμους για προβολή της περιοχής τους, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στα σχολεία και στις βιβλιοθήκες αλλά και σε όσους ασχολούνται με τον λαϊκό πολιτισμό. Είναι, εξάλλου, ένα ωραίο δώρο στις διάφορες κοινωνικές επαφές.(Από τα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας και της Αθήνας και από τις εκδόσεις Σταμούλη (2310-264748).
* Ο Δρ. Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, εκλέχτηκε ομόφωνα στις 21-4-2010 Επίκουρος Καθηγητής της Λαογραφίας, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), όπου υπηρετούσε ως Λέκτορας.
Γεννήθηκε στην Γκούρα Φενεού Κορινθίας το 1949. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1972) και αριστούχος διδάκτωρ της ίδιας Σχολής στη Λαογραφία (1988).
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες