Γράφει ο Ηλίας Κουγιεμήτρος
Στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας, υπήρξαν αρκετοί περίοδοι κατά τις οποίες οι Έλληνες αναζήτησαν μαζικά μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Αυτές ήταν κυρίως μεταξύ 1900-1920, 1930, 1950-1960. Τα χρόνια εκείνα, μετανάστευαν νέοι, κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες με λίγες ή καθόλου γραμματικές γνώσεις.Την τελευταία δεκαετία, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας ροής μετανάστευσης. Με τη διαφορά, ότι οι σημερινοί μετανάστες είναι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών σπουδών και γνώστες ξένων γλωσσών. Αιτία, ως φαίνεται, είναι ο κορεσμός διαφόρων επαγγελμάτων, αλλά και η οικονομική κρίση που αρχίζει να μαστίζει την Ελλάδα. Πολλοί φοιτητές που σπούδασαν.......................................
στο εξωτερικό, επιλέγουν να παραμείνουν εκεί καθώς διαισθάνονται ότι στην πατρώα γη υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αύριο.
Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναχωρήσει για σταδιοδρομία στο εξωτερικό περίπου 3.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Μόνο στην Αγγλία, έχουν εγκατασταθεί 500 Έλληνες οδοντίατροι.
Τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότεροι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δάσκαλοι εμφανίζονται στα γραφεία του υπουργείου Παιδείας, για να συμπληρώσουν αιτήσεις μετάθεσης σε σχολεία του εξωτερικού, κυρίως χωρών όπως η Κύπρος, Γερμανία και Σουηδία.
Επίσης διαφαίνεται ότι στη γενικότερη τάση φυγής θα υπάρξει και έξοδος πολιτικών μηχανικών στο εξωτερικό. Πώς να απορροφηθούν 100.000 εγγεγραμμένοι ενεργοί μηχανικοί σε μία οικονομία και έναν κλάδο οικοδομής σε βαθιά κρίση;
Δυστυχώς η αυξανόμενη ανεργία σε όλους τους κλάδους, ο φόβος της κρίσης, οι χαμηλές αμοιβές και οι ελαστικές μορφές εργασίας που επικρατούν στη χώρα μας αναγκάζουν όλο και περισσότερους Έλληνες να ξενιτευτούν.
Αυτή η νέα τάση μετανάστευσης νέων πτυχιούχων και επιστημόνων, θα προσλάβει μορφή κύματος εάν στον ορίζοντα δεν εμφανισθούν έγκαιρα σημάδια ανάκαμψης.
Στην Ελλάδα του 2010, όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες όλων των κλάδων βλέπουν την παραμονή στη χώρα σαν δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο. Η τάση αυτή, όπως φαίνεται θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, αφού οι περικοπές συνεχίζονται και η ανεργία ανεβαίνει.
Είναι λυπηρό, αλλά στην ανατολή του 21ου αιώνα, τα ‘‘μυαλά’’ της Ελλάδας φεύγουν προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.
* Ο κ. Ηλίας Κουγιεμήτρος γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από γονείς μεταναστών. Ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στην Αθήνα. Είναι έφορος δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών στο Αρκαδικό Χωριό. Το Αρκαδικό Χωριό είναι ένας πρότυπος οικισμός που δημιουργήθηκε από επαναπατριζόμενους απόδημους Αρκάδες και βρίσκεται στην Κυνουρία, Αρκαδίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου