11 Ιανουαρίου 2012

Η Μεσσηνία το 2011

Στις δέκα πιο μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Στις 10 μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στην Ελλάδα το 2011 κατατάσσει η εφημερίδα «Το Βήμα» την αρχαιότερη ευρωπαϊκή γραφή η οποία βρέθηκε στη Μεσσηνία. Για την ανακάλυψη, που είχε παρουσιαστεί και στο «Θ» την περασμένη χρονιά, γράφει η Μαρία Θερμού στο «Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής.
Η αρχαιότερη ευρωπαϊκή επιγραφή

«Είναι η αρχαιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και είναι ελληνική. Πρόκειται για την επιγραφή μιας πήλινης πινακίδας σε Γραμμική Β, που γράφηκε πριν από 3.500 χρόνια και βρέθηκε στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας από τον αρχαιολόγο κ. Μιχάλη Κοσμόπουλο, ο οποίος ανασκάπτει ένα μυκηναϊκό μέγαρο με πελώριους αναλημματικούς.....................................
τοίχους, τοιχογραφίες και αποχετευτικό σύστημα. Η χρονολόγηση της πινακίδας πολύ πριν από τις ως τώρα γνωστές, αλλάζει πολλά δεδομένα στη γνώση μας για τη χρήση της Γραμμικής Β, αλλά και για την εξάπλωση της γραφής».

Οι άλλες 9
-Ξύλινο ειδώλιο: Ειδώλιο γυναίκας που κατασκευάστηκε από ξύλο πριν από 2.500 χρόνια έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα.
-Μινωική ιερογλυφική γραφή: Μια τετράπλευρη σφραγίδα από βαθυκόκκινο ίασπη που φέρει χαραγμένα επάνω της σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής αποτελεί το μοναδικό ως τώρα εύρημα της αρχαιότερης γραφής των Μινωιτών στη ?υτική Κρήτη.
-Συνοδεία στο θάνατο: Άνθρωποι που τάφηκαν με τα ζώα τους ολόγυρά τους! Το εύρημα προήλθε από τη Μαυροπηγή της Εορδαίας.
-Θεός ή αυτοκράτορας: Μαρμάρινο, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το φυσικό, το άγαλμα που αποκαλύφθηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, έρχεται από τους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους.
-Το μάτι του Τουταγχαμών: Ένα μικρό, χρυσό αντικείμενο που αναπαριστά ένα ανθρώπινο μάτι πανομοιότυπο με αυτό της χρυσής, νεκρικής μάσκας του Τουταγχαμών βρέθηκε σε ταφικό πίθο στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας (Κρήτη).
-Οικογενειακή υπόθεση: Θολωτοί, οικογενειακοί τάφοι που χρησιμοποιήθηκαν για πολλές γενιές (από τον 10ο ως τον 8ο αιώνα π.Χ.) ήρθαν στο φως στην περιοχή της Χλόης Βελεστίνου.
-Ο χάλκινος Μινωίτης: Χάλκινο ειδώλιο στην τελετουργική «στάση του αποσκοπείν», που χρονολογείται στο 1.600 π.Χ., στη Ζώμινθο του Ψηλορείτη.
-Ένα νησί γεμάτο Κούρους: Κούροι σμιλευμένοι σε παριανό μάρμαρο έρχονται στο φως κατά τμήματα - κυριολεκτικώς - στο ιερό του Απόλλωνα, στην έρημη σήμερα νησίδα Δεσποτικό κοντά στην Αντίπαρο.

-Ένα ιερό για την Άρτεμη: Ο μεγαλύτερος ίσως σε μέγεθος αρχαίος ναός στην Κρήτη εντοπίστηκε στην κορυφή του λόφου Κεφάλα στην περιοχή των Γουρνών.
Γράφτηκε στο  http://www.tharrosnews.gr/
Αναδημοσίευση απο Πλάτη Μεσσηνίας ( Καναλουπού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες