17 Δεκεμβρίου 2011

Ο Λουκάνικος «διαδηλωτής» της χρονιάς

Μπορεί στη ψηφοφορία που έγινε στο διαδίκτυο, οι αναγνώστες του περιοδικού Time να ανέδειξαν τον Ταγίπ Ερντογάν ως πρόσωπο της χρονιάς, ωστόσο, οι συντάκτες του αμερικανικού εντύπου επέλεξαν τον «διαδηλωτή»
από την Αραβική Ανοιξη στην Αθήνα και από το Κίνημα Occupy Wall Street στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το TIME ο πιο γνωστός διαδηλωτής στην Αθήνα είναι ο συμπαθέστατος Λουκάνικος, ο γνωστός...............
σκύλος των αθηναϊκών διαδηλώσεων που το περιοδικό χαρακτήρισε ως σκύλο της χρονιάς αφιερώνοντας του ένα πλούσιο φωτογραφικό άλμπουμ με χαρακτηριστικές εικόνες από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
«Είναι μία διεθνής διασημότητα. Αυτός ο σκύλος μπαίνει στις γραμμές των ταραχοποιών στην πρωτεύουσα της Ελλάδας» γράφει για τον Λουκάνικο το Time. Και δημοσιεύει μια σειρά από φωτογραφίες, ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, κυρίως από διαδηλώσεις και επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος.
Το σχετικό αφιέρωμα πάντως, δεν αναφέρει κάποιες άλλες γνωστές στην Ελλάδα λεπτομέριες για τον συγκεκριμένο σκύλο, όπως για παράδειγμα το ότι το 2006 καταγράφηκε για πρώτη φορά ως αδέσποτος από τον δήμο Αθηναίων και ότι κάποιοι τον προτιμούν να φωνάζουν Κανέλο, φυσικά από το κανελί του χρώμα.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα όσα αναφέρει το περιοδικό: «Η Ιστορία πολλές φορές προκύπτει εκ των υστέρων και τα γεγονότα αποκτούν αξία μόνο όταν γυρίζουμε πίσω και τα αναζητούμε. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι όταν ένας νεαρός πωλητής φρούτων θα αυτοπυρπολείτο σε μια πόλη της Τυνήσιας που ούτε καν υπήρχε στον χάρτη, θα προκαλούσε κύμα διαμαρτυριών που θα έριχναν δικτάτορες στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ θα 'ταρακουνούσαν' καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.»
Ή ότι το πνεύμα της διαφωνίας θα έβγαζε στους δρόμους του Μεξικανούς κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, τους Έλληνες στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για πολιτικούς που δεν έδωσαν ποτέ λόγο, τους Αμερικανούς να καταλάβουν δημόσιους χώρους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άνιση κατανομή του εισοδήματος και τους Ρώσους κατά ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το περιοδικό, οι διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει χώρες με πληθυσμό 3 δισεκατομμύρια και η λέξη «διαμαρτυρία» εμφανίστηκε το 2011 σε εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.

Δείτε το αφιέρωμα του περιοδικού TIME εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες