24 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιητική εβδομάδα απο τον Δήμο Τριφυλίας

Να στρέψει τα βλέμματα στην πλούσια πνευματική κληρονομιά της Τριφυλίας  επιχειρεί ο Δήμος  με τη συνεργασία της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων σε μια πρώτη προσπάθεια προβολής της Τριφυλιακής ποίησης των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από τρεις σπουδαίους λογοτέχνες: Τον Πέτρο Ολύμπιο, τον Μπάμπη Νίντα και τον Παναγιώτη Μελτέμη.
Και οι τρεις, παρά το ότι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, έχουν πλούσιο λογοτεχνικό έργο με πάρα πολλές δημοσιεύσεις αλλά και σημαντικές διακρίσεις. Το έργο τους εκτός από τη λογοτεχνική του αξία, αποτελεί μια πηγή πληροφόρησης της κοινωνικής ζωής της περιοχής, των εθίμων και των αξιών της εποχής τους.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την  Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στους Γαργαλιάνους, στις 8.30 στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, με αφιέρωμα.....................
στον Γαργαλιανιώτη λογοτέχνη Πέτρο Ολύμπιο.  Για «το έργο του λογοτέχνη Πέτρου Ολύμπιου» θα μιλήσει ο Κώστας Κόλλιας  (Ερανιώτης ), Δήμαρχος Τριφυλίας.

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει το αφιέρωμα στο  Φιλιατρινό Μπάμπη Νίντα, στα Φιλιατρά, στις 8.00 μμ στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο.  Για το «Μπάμπη Νίντα  τον Εκπαιδευτικό, Ποιητή, Κριτικό και Πεζογράφο» θα μιλήσει η Βακώ Αθανασοπούλου – φιλόλογος, διευθύντρια του περιοδικού «Φιλιατρά».

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κοπανακίου, στις 8.00 μμ θα τελειώσει το αφιέρωμα στην Τριφυλιακή ποίηση με μια αναφορά στον Κοπανακιώτη Παναγιώτη Μελτέμη. Για την «εργοβιογραφία του Παναγιώτη Μελτέμη» θα μιλήσει οΤέλης Φράγκoς -  Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.  Για «το πεζογραφικό του έργο» θα μιλήσει ο Θανάσης Λιακόπουλος,   φιλόλογος και πεζογράφος ενώ για «το ποιητικό του έργο» η Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου, Ειδική Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Η ποιητική εβδομάδα θα τελειώσει με αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στις 8.00 μμ. Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην «εργοβιογραφία του Οδυσσέα Ελύτη» από την Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου, στις «υπερρεαλιστικές επιδράσεις στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» από τον Κώστα Παπαδόπουλο (Ζωτόπουλο), Αντιπρόεδρο  της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και στο  «φως στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» από τη Γιώτα Σβερκούνου-Τσαούση, Γενική Γραμματέα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χουλιάρας -  ποιητής και κριτικός, τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ομιλία του θα έχει τίτλο «Ελυτήρια: λύτρα και ελατήρια της ποίησης του Ελύτη». Η εκδήλωση θα κλείσει με απόδοση μελοποιημένων έργων του Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύλλογο Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η Πολύμνια».

Ποιήματα και τις τέσσερεις βραδιές θα απαγγείλουν ηθοποιοί του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου και η φιλόλογος Σταματία Μιχαλακοπούλου. Το συντονισμό των εκδηλώσεων θα κάνει η κ. Βιβή Παντελάκη Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Τριφυλίας. Την παρουσίαση των εικόνων από τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη έχει επιμεληθεί η κ. Καλομοίρα Εστιανίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες