6 Σεπτεμβρίου 2011

Τάκης Κατσίβελας: Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων έχει περιέλθει σε δεινή θέση.

Στα όριά του βρίσκεται το λιγοστό ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, καθώς αναγκάζεται να δουλεύει με εξαντλητικούς ρυθμούς προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες μιας ευρύτατης περιοχής με μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Η εξάντληση αυτή εγκυμονεί και άμεσους κινδύνους για το Κέντρο, καθώς εξαιτίας αυτών των ρυθμών οι 2 αγροτικοί γιατροί σκέφτονται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους - με ό,τι θα σημαίνει αυτό για τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από την άνοιξη, και παρά τις συνεχείς έγγραφες εκκλήσεις προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, με παράλληλη επισήμανση των..........
κινδύνων που εγκυμονεί η εξάντληση του προσωπικού, δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση.
Σημειώνουμε ότι το ΚΥ Γαργαλιάνων είναι το δεύτερο σε μέγεθος κίνησης στη Μεσσηνία, και από όλα του τα τμήματα το 2010 πέρασαν 78.800 ασθενείς.
Εδώ και μήνες το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν γιατρό που είναι και ο συντονιστής του, έναν παιδίατρο κι έναν αγροτικό γιατρό, ενώ το συνεπικουρούν ένας αγροτικός γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο Πύργου κι ένας γιατρός από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας. Επίσης έχει 5 νοσηλευτές - αλλά δεν διαθέτει διοικητικό προσωπικό, τηλεφωνητή, ούτε και οδηγό ασθενοφόρου.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες οι 2 αγροτικοί γιατροί ξεπερνούν κατά πολύ τις... 7 εφημερίες που προβλέπεται να κάνουν το μήνα. Για την ακρίβεια, εναλλάσσονται κάθε δεύτερη μέρα - που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία τους 32 ώρες, να ξεκουράζονται ένα απόγευμα και από το επόμενο πρωινό να συνεχίζουν για ένα 32ωρο. Επίσης, και ο παιδίατρος αναγκάζεται να κάνει εφημερίες ιατρού Γενικής Ιατρικής.
Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα ΚΥ που η κίνησή του όλο το χρόνο δείχνει ότι εξυπηρετεί πάρα πολλούς πολίτες σε καθημερινή βάση και μάλιστα όλο το 24ωρο. Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες δουλειάς το προσωπικό είναι έτοιμο να καταρρεύσει - ενώ δε βλέπει να γίνεται κάτι για τη στελέχωση του Κέντρου, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε απαξίωση.
Χαρακτηριστική είναι η τελευταία αναφορά του συντονιστή του ΚΥ Γαργαλιάνων, Παναγιώτη Κατσίβελα, προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, η οποία αποτελεί συνέχεια των επιστολών του που ξεκίνησαν το Μάιο. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το ΚΥ Γαργαλιάνων έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση, συνέπεια της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Και συμπληρώνει μεταξύ άλλων:
«Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό έχει περιέλθει σε δεινή θέση και όπως σας έχω πολλές φορές ενημερώσει, παρουσιάζει εξαιρετική σωματική και πνευματική κόπωση, εργάζεται έχοντας ξεπεράσει τις ανθρώπινες αντοχές. Επίσης σας έχω ενημερώσει ότι δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό με την απαιτούμενη νηφαλιότητα, γεγονός από το οποίο είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προκύψει ιατρικό λάθος, κυρίως λόγω πνευματικής εξάντλησης.
Σας υπενθυμίζω ότι οι εναπομείναντες αγροτικοί ιατροί του ΚΥ είναι οι μόνοι από όλους τους αγροτικούς της περιφέρειάς μας, που κάνουν από 10 και πάνω εφημερίες, επί 7 μήνες και μάλιστα απλήρωτοι. Συνέπεια της μη ενίσχυσης και της απαξίωσης του ΚΥ, έχουν προκηρυχθεί 3 φορές θέσεις αγροτικών, τόσο του ΚΥ όσο και του ΠΙ Πύργου, και κανείς ιατρός δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον.
Σας ενημερώνω και πάλι ότι και η τελευταία αγροτική ιατρός του ΚΥ πρόκειται άμεσα να παραιτηθεί, μην αντέχοντας άλλο, αφού έχει συμπληρώσει την υποχρεωτική της θητεία.
Την ύστατη αυτή στιγμή σας παρακαλώ και πάλι όπως ενισχυθεί άμεσα το ΚΥ Γαργαλιάνων με ένα ιατρό και σας παρακαλώ όπως το πρόγραμμα εφημεριών των αγροτικών ιατρών γίνει πιο ανθρώπινο.
Η απαξίωση του ΚΥ Γαργαλιάνων είναι παντελώς άδικη, τόσο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του, όσο και για τις ανάγκες σε υπηρεσία υγείας που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής».
«Μας εξωθούν σε παραίτηση», μας είπαν από την πλευρά τους οι αγροτικοί ιατροί του Κέντρου Υγείας, συμπληρώνοντας ότι ζουν έναν εργασιακό Μεσαίωνα αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την διοίκηση και τη Διεύθυνση Ιατρικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο κόσμος που εξυπηρετείται καθημερινά, τόσο τα πρωινά όσο και στις βάρδιες εφημερίας, είναι πολύς και είναι αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τους ρυθμούς εργασίας τους, υπογράμμισαν οι γιατροί. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι ο κάθε εργαζόμενος καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν πήρε πάνω από 4-5 μέρες άδεια.
Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, αν δεν υπάρξει στήριξη από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με την απόσπαση ενός γιατρού, η οποία μπορεί να γίνει για 3 μήνες από όλη την 6η ΥΠΕ, τότε η συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο - αφού το ενδεχόμενο να το εγκαταλείψουν οι γιατροί λόγω εξάντλησης είναι ορατό.
πηγή Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες