25 Σεπτεμβρίου 2011

Με 1-2 Ειρηνοδικεία θα μείνει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας;

Αναστάτωση, προβληματισμό, απογοήτευση και αντιδράσεις προκαλεί στην Τριφυλία η υφέρπουσα φημολογία, η οποία μάλιστα έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες, για συγχωνεύσεις - καταργήσεις Ειρηνοδικείων και συρρίκνωση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει, μελετά και σχεδιάζει την αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας και γι’ αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με ερωτήματα που απηύθυνε στις Ολομέλειες των Εφετείων όλης της χώρας, ζήτησε τη γνώμη τους για τη δυνατότητα συγχώνευσης ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων.
Από το υπουργείο τονίζεται πως...........
επιδιώκεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι συνθήκες προσβασιμότητας, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η δικαστηριακή ύλη. Ωστόσο, γεγονός είναι πως και στο χώρο της Δικαιοσύνης έρχεται κύμα σαρωτικών αλλαγών που, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως διαφαίνεται, όχι μόνο δεν πρόκειται να επιλύσουν προβλήματα τα οποία, ενδεχομένως, παρουσιάζονταν, αλλά θα δημιουργήσουν κιόλας στους πολίτες, οι οποίοι για τις υποθέσεις τους θα ταλαιπωρούνται, όπως και θα αναγκάζονται να κάνουν και επιπλέον έξοδα για τις μετακινήσεις τους.
Για τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας έγινε συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Εφετών Καλαμάτας, όπως βεβαίως και για τα άλλα Ειρηνοδικεία των Πρωτοδικείων του Εφετείου Καλαμάτας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», η γνώμη - πρόταση της Ολομέλειας για τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας έχει να κάνει με συγχωνεύσεις Ειρηνοδικείων, καθώς και «αλλαγή» με υπαγωγή τους σε άλλα Πρωτοδικεία, όπως της Καλαμάτας και του Πύργου (σε αυτή, δε, την περίπτωση «αλλαγή» και υπαγωγή και σε άλλο Εφετείο, σε αυτό της Πάτρας).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επεξεργάζονται το σχέδιο αναδιάταξης των δικαστικών υπηρεσιών φέρονται να «προσανατολίζονται» στη λήψη αποφάσεων, σχετικά με τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, με τις οποίες όχι μόνο συγχωνεύονται Ειρηνοδικεία, αλλά ουσιαστικά και πρακτικά συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας. Σήμερα στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και την καλύτερη δυνατή και ταχύτερη εξυπηρέτηση των υποθέσεών τους, λειτουργούν 6 Ειρηνοδικεία: Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιγαλείας, Εράνης (Φιλιατρών), Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) και Φλεσσιάδος (Χώρας). Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να σκέπτεται σοβαρά τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Φιγαλείας με αυτό της Ζαχάρως και την υπαγωγή του στο Πρωτοδικείο Πύργου και, ως εκ τούτου, στο Εφετείο Πάτρας. Επίσης, τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Δωρίου στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και ομοίως του Ειρηνοδικείου Φλεσσιάδος (Χώρας). Ερωτηματικό παραμένει σχετικά με το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, ενώ για το Ειρηνοδικείο Εράνης (Φιλιατρών) φέρεται να προωθείται η συγχώνευσή του με αυτό της Κυπαρισσίας. Εάν οι σκέψεις αυτές γίνουν και αποφάσεις, τότε θα πρόκειται για την πλέον δυσμενή και δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα μείνει με 1 - 2 Ειρηνοδικεία και θα έχει υποστεί τεράστια υποβάθμιση

πηγή:  
Πλάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες