8 Φεβρουαρίου 2011

Εμφύλιος Πόλεμος για την Οργανοληπτική στην Ισπανία.

Μετά το σκάνδαλο που απασχόλησε τα ΜΜΕ της Ισπανίας τον περασμένο Νοέμβριο - Δεκέμβριο, για τις περιπτώσεις «ετικετών απατής» σε εξαιρετικά παράξενα ελαιόλαδα στην Ισπανία, πόλεμος έχει ανοίξει μεταξύ Βιομηχανιών Τυποποίησης και Παραγωγών ΠΟΠ για την αξιοπιστία της Οργανοληπτικής εξέτασης!

Μια ομάδα τεσσάρων μεγάλων θιγομένων Τυποποιητικων Ομίλων υπόβαλαν έγγραφο διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Γεωργίας καταγγέλλοντας «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ακαταλληλότητας της μεθόδου της οργανοληπτικής εξέτασης» που εφαρμόζεται στους ελέγχους.
Κατά τους τυποποιητικους Ομίλους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι μεγάλες Asoliva, Anierac, Infaoliva και διαφορές Αγροδιατροφικές Ενώσεις, τα προβλήματα που συναντήσαν πριν μερικές εβδομάδες προέκυψαν σαν αποτέλεσμα της υποκειμενικότητας της μεθόδου Οργανοληπτικής εξέτασης. Γιατί, όπως τονίζουν, η «δοκιμή ομάδας (panel test)» που εφαρμόζεται, είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Αυτό φαίνεται από την ασυμφωνία που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων του ιδίου ελαιόλαδου από διαφορετικές ομάδες (panel), αλλά μερικές φορές και από την ίδια ομάδα.

Για περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες