10 Ιανουαρίου 2011

Η σχολή των Υπουργών Οικονομικών της Μεταπολιτευσης και στον πρώην δήμο Γαργαλιάνων

Την προηγούμενη εβδομάδα μοιράστηκε στο χωριό μας, όπως μάλλον και σε όλα τα χωριά του δήμου, κάποιο έντυπο που παρουσίαζε τον απολογισμό του απερχόμενου δημάρχου του πρώην δήμου Γαργαλιάνων κ. Στ. Καλοφωλιά για τα οχτώ χρόνια της δημαρχίας του. 
Το μελετήσαμε προσεκτικά και απορήσαμε με την πεποίθηση μερικών να θεωρούν ότι όλα αυτά που έγραφε μέσα, έπρεπε να βγουν στη δημοσιότητα.  Πολύ λίγα έργα για έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους της Μεσσηνίας, με πολλά μάλιστα από αυτά εντελώς ανούσια (π.χ. τοποθέτηση κουρτινών, κατασκευή ντουλαπιών στο δημαρχείο, σοβάτισμα τουαλετών κ.α.), που μπορεί όμως κάποιος να αντιτείνει ότι (πρέπει να) είναι και αυτά έργα ενός δημάρχου.
 Τις ενστάσεις μας αυτές δεν θελήσαμε να τις σχολιάσουμε δημόσια από αυτήν εδώ την σελίδα, γιατί θεωρήσαμε ότι ο Δήμος Γαργαλιάνων είναι πλέον παρελθόν και, όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερη ανάρτησή μας, ότι τις προηγούμενες δημοτικές αρχές θα τις κρίνει πλέον η τοπική ιστορία. Και όλα αυτά μέχρις ότου είδαμε δημοσιευμένα τα χρέη των καποδιστριακών δήμων, που ως γνωστόν κληροδοτούνται στον νέο καλλικρατικό δήμο Τριφυλίας, και κάναμε τις συγκρίσεις μεταξύ όλων των πρώην δήμων που τον αποτελούν. Αυτό που αντικρίσαμε είναι "άνω ποταμών", κατά το κοινώς λεγόμενον. 
Δείτε τα χρέη όλων αυτών των δήμων και τον πληθυσμό τους και βγάλτε τα συμπεράσματά σας σε σχέση με το δήμο Γαργαλιάνων:
 1. Δήμος Γαργαλιάνων, με πληθυσμό 9083 και χρέος 3.007.493
 2. Δήμος Φιλιατρών, με πληθυσμό 9334 και χρέος 470.005 
 3. Δήμος Αυλώνος, με πληθυσμό 3345 και χρέος 222.320
 4. Δήμος Κυπαρισσίας, με πληθυσμό 8648 και χρέος 84.746
 5. Δήμος Αετού, με πληθυσμό 3264 και χρεος 0
 6. Κοινότητα Τριπύλης, με πλυθυσμό1359 και χρέος 0  
Τι έγινε εδώ κ. Καλοφωλιά; Γιατί τόσο μεγάλο χρέος;
Τι έφαγε τόσα πολλά χρήματα; Τα έργα; Ο πολιτισμός; Ή οι μελέτες;

Τον πολιτισμό τον πληρώναμε χρυσό στους λογαριασμούς του νερού με το χαράτσι που επιβάλατε και τα περισσότερα έργα που κάνατε είχαν μπει στον ΄΄Θησέα΄΄ και σε περιφερειακά προγράμματα.
Μέσα όμως στον απολογισμό σας βλέπουμε και μερικά που μας προκαλούν σαν χωριό.
Αναφέρουμε μερικά:
 • Όταν γράφετε στον απολογισμό 2003 - 2010 ότι ξοδέψατε 1.219.040.47 ευρώ για την αγροτική οδοποιία και το διαβάζουμε στον Πύργο, βγαίνουμε από τα ρούχα μας. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε δρόμους να πάμε στα χωράφια μας και κάνουμε ζητιανιά το χαλίκι για να το ρίξουμε με δικά μας μέσα στους δρόμους.
 • Όταν γράφετε ότι για ύδρευση την ίδια περίοδο ξοδέψατε 1.639.967,22 ευρώ και εμείς ξέρουμε ότι η αλλαγή του δικτύου του νερού στο χωριό μας έγινε με την μεσολάβηση... του Κώστα του Αργυρόπουλου (είχε τοιχοκολληθεί και ευχαριστήριο από μέρους σας) χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος και, το χειρότερο, ότι το νερό βρωμάει και οι περισσότεροι συγχωριανοί μας αγοράζουν εμφιαλωμένο ή έχουν βάλει φίλτρα. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Στα άλλα χωριά;
 • Όταν γράφετε ότι στο γήπεδο του Πύργου κατασκευάσατε κτιριακές εγκαταστάσεις, ποιες εννοείτε; Μήπως την κούρνια που μοιάζει πιο πολύ με σκαλωσιά οικοδομής παρά με κερκίδα; Γιατί τα κτήρια που υπάρχουν, υπήρχαν και πριν απο εσάς. Και όταν λέτε ότι μαζί με τον χλοοτάπητα κόστισαν 417.000 ευρώ, και χαλιά Περσίας να βάζατε, λιγότερα θα κόστιζε.
 • Γράφετε επίσης ότι οικοδομήσατε συνθήκες άριστης συνεργασίας με τους πολιτιστικούς φορείς του δήμου. Με τους λοιπούς φορείς τι κάνατε; Τους χωρίσατε κατά την κρίση σας. Όταν ήρθε το νέο προεδρείο του Συνεταιρισμού του χωριού μας να σας ζητήσει ένα δωμάτιο στο κοινοτικό μέγαρο του χωριού μας για γραφείο μέχρι να ορθοποδήσει λίγο από τα χρέη, εσείς με ύφος εκατό καρδιναλίων του αρνηθήκατε, τη στιγμή που προκλητικά έχετε δώσει σε άλλους γραφεία στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης σας.
Όλα αυτά σας τα αναφέρουμε όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί μας προκάλεσε το έντυπο που εκδόσατε και πιο πολύ μας εξόργισε το χρέος που αφήσατε και καλούμαστε εμείς να το πληρώσουμε.
Το χρέος των 3.007.493 ευρώ ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την κριτική μας αυτή.  Η τούρτα είναι ότι ποτέ δεν ασχοληθήκατε με τα χωριά σοβαρά και ότι ποτέ δεν είδατε σαν δημότες του δήμου Γαργαλιάνων τους κατοίκους αυτών των χωριών.

2 σχόλια:

 1. Πες τα Χρυσόστομε !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τα όμορφα ψέμματα όμορφα καίγονται! όσο για την καταχρέωση του μέλλοντος του αγαπημένου μας χωριού από την συμμορία του δήμου, όχι στη λήθη!...είναι όλοι τους πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες