1 Δεκεμβρίου 2010

Η «μαύρη τρύπα» της ανακύκλωσης

Σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία, αλλά και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος γύρω από τις χωματερές συνεπάγεται η αδυναμία της χώρας μας να οδηγήσει σε ανακύκλωση τα εκατομμύρια CD και DVD που κυκλοφορούν στην Ελλάδα κάθε χρόνο.  Αιτία του προβλήματος είναι το νομικό κενό στην eθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανακύκλωση, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ώστε τα αστραφτερά δισκάκια μουσικής και βίντεο να μην καταλήγουν στα σκουπίδια. Στη χώρα μας, το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της τεράστιας προσφοράς σε CD και DVD από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, με τα οποία υπολογίζεται ότι πλέον κυκλοφορούν πάνω από 50 εκατομμύρια CD και DVD ετησίως.  Αν σε αυτά προστεθούν τα 5 εκατομμύρια CD της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας και τα άλλα τόσα δισκάκια λογισμικού που παράγονται κάθε χρόνο, προκύπτει ένας αριθμός γύρω στα 60 εκατομμύρια τεμάχια.
Μεγαλύτερος προβληματισμός, ωστόσο, από την επιβάρυνση των χωματερών προκύπτει από τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η χρόνια παραμονή των CD και των DVD στους χώρους απορριμμάτων.  Το κυριότερο συστατικό από το οποίο φτιάχνονται είναι το λεγόμενο πολυκαρβονικό πλαστικό, το οποίο έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μόλις τα τελευταία χρόνια. Αιτία είναι η ουσία διφαινόλη Α, που περιέχεται σε αυτόν τον τύπο πλαστικών. «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η διφαινόλη Α ευθύνεται για έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Μιλάμε για δυσλειτουργίες στο καρδιακό και το αγγειακό σύστημα, προβλήματα στο συκώτι, ορμονικές διαταραχές, ενώ εξετάζονται και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των εμβρύων. Στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ασχολούνται με την ανακύκλωση, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν λησμονήσει εντελώς τα CD και τα DVD. Πρόκειται σαφώς για μια «μαύρη τρύπα» της κοινοτικής μέριμνας για τα απορρίμματα, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.
 Υπολογίζεται πως σε όλον τον κόσμο, κάθε μήνα, καταλήγουν στα σκουπίδια πάνω από 45 εκατομμύρια τόνοι CD και DVD. Ικανοποιητικά συστήματα ανακύκλωσης υπάρχουν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε τοπικό κυρίως επίπεδο σε Βρετανία και Ολλανδία, όπου οι πολίτες μπορούν να απορρίπτουν τα CD που δεν θέλουν σε ειδικούς κάδους. Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει και στη χώρα μας. Η Ελλάδα που, συν τοις άλλοις, έχει την ιδιαιτερότητα της τεράστιας κυκλοφορίας CD και DVD από περιοδικά και εφημερίδες, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που φαίνεται ότι δημιουργείται, μέσω πρωτοβουλιών σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες