25 Αυγούστου 2010

Παγωμένη η αγορά ελαιολάδου


Παραδοσιακά ο Αύγουστος δεν ήταν μήνας που η αγορά του ελαιολάδου έδινε ειδήσεις. Το σκηνικό άλλαξε τα τελευταία χρόνια, οπότε στα μέσα του Αυγούστου βλέπουμε κάθε χρόνο είτε άνοδο είτε πτώση των τιμών. Πρόκειται για εμπορικά παιχνίδια των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που με αυτές τις πρακτικές είτε αποκομίζουν άμεσα κέρδη είτε βγάζουν εκτός αγοράς τις μικρότερες επιχειρήσεις. Το φετινό καλοκαίρι η ελληνική χονδρική αγορά του ελαιολάδου χαρακτηρίστηκε από μια πρωτοφανή απραξία και με μια τάση σταθεροποίησης των τιμών σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Οι Ιταλοί τυποποιητές που απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες χύμα ελληνικού ελαιολάδου έχουν στραφεί προς την Ισπανία, όπου βρίσκουν τις ποσότητες που θέλουν στις ποιότητες που θέλουν. Αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές του ελαιολάδου. Έτσι βλέπουμε ότι οι τιμές του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου σημειώνονται υψηλότερες στην Ισπανία και την Ιταλία σε σχέση με την Ελλάδα. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του βιομηχανικού ελαιολάδου. Παρατηρούμε ότι η υψηλότερη τιμή χονδρικής συναντάται στη Χαέν της Ισπανίας κι ακολουθούν οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας.
Γενικά οι τιμές στη χώρα μας είναι σαφώς χαμηλότερες από της Ιταλίας και της Ισπανίας. Κι αυτό συμβαίνει παρά το ότι είναι γνωστό πως τα βιομηχανικά ελαιόλαδα της Λέσβου έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους λόγω των πολύ καλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.
Τα όσα θα γίνουν στην αγορά του ελαιολάδου το φετινό Αύγουστο σε μεγάλο βαθμό θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις για τη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο. Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους έμποροι και παραγωγοί είναι πως η Ισπανία, με το ρυθμό που προχωρούν οι πωλήσεις ελαιολάδου, θα φθάσει το Νοέμβριο με 800.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες λαδιού για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που είτε υπάρχουν είτε θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες, μέχρι το άνοιγμα της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τη νέα χρονιά αναμένεται μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου και ίσως να δημιουργηθεί νέο ρεκόρ.
Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω στοιχείων δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα φύγουν προς τα πάνω οι τιμές τους επόμενους μήνες. Σε αυτό συνηγορεί και ένα τρίτο στοιχείο: οι πτωτικές τάσεις στην κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες