14 Αυγούστου 2010

΄΄Κρίση΄΄ και στα αγροτικά εφόδια .

Σημάδια συρρίκνωσης εμφάνισε την περασμένη χρονιά η αγορά λιπασμάτων, τα φυτοφάρμακα και οι σπόροι, όπως προκύπτει από κλαδική έρευνα της Icap η οποία αποτυπώνει με ευκρίνεια τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην εν λόγω αγορά. Σύμφωνα με..... τα στοιχεία της εταιρείας, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς λιπασμάτων αυξήθηκε κατά 31% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ το 2009 η αξία της αγοράς μειώθηκε κατά 18% έναντι του 2008.Αντίθετα, η αξία της εγχώριας αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων κινήθηκε καθοδικά τόσο το 2008 (κατά 10% σε σχέση με το 2007) όσο και το 2009 (κατά 6% έναντι του 2008).Επιπλέον, οι πωλήσεις του πολλαπλασιαστικού υλικού γεωργίας (σπόροι) στην ελληνική αγορά κινήθηκαν ανοδικά το 2008, ενώ το 2009 η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 4%.

Η εικόνα της αγοράς

Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και πολλαπλασιαστικό υλικό γεωργίας) δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Πολλές από αυτές ασχολούνται με ποικιλία προϊόντων. Ειδικότερα, στα λιπάσματα μία μόνο εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή λιπασμάτων με χημική σύνθεση, ενώ οι υπόλοιπες παραγωγικές επιχειρήσεις ασχολούνται με την επεξεργασία, ανάμειξη και τυποποίηση αυτών.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση των εξεταζομένων προϊόντων, παρατηρείται σημαντική επίδραση από το είδος των καλλιεργειών, τις εκτάσεις που καλλιεργούνται, αλλά και τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, για την απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, λόγω κυρίως του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν. Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στα λιπάσματα, ακολουθούν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και μεγαλύτερη διασπορά παρατηρείται στους σπόρους.

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρή αύξηση των πωλήσεων λιπασμάτων σε ποσότητα κατά τη διετία 2010-2011. Η αντίστοιχη αξία σαφώς θα επηρεαστεί ανάλογα με την τιμή πώλησης αυτών αλλά και των πρώτων υλών, που θα διαμορφωθούν στη διεθνή αγορά.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει δείγματος επιχειρήσεων (παραγωγικών και εισαγωγικών) για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2007 και 2008.

πηγή: www.agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες