19 Απριλίου 2010

Φραγκοσυκιά και άλλες νεες καλλιέργιες στον νομό Μεσσηνίας

Η… φραγκοσυκιά είναι ένα από τα φυτά που προτείνεται να καλλιεργηθούν σε Μεσσηνία, Αρκαδίακαι Λακωνία, μέσα από την υπουργική απόφαση για τον “καθορισμό προωθούμενων ειδών, ποικιλιών δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και λοιπών δραστηριοτήτων“. Η απόφαση μάλιστα δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει τις ποικιλίες φραγκοσυκιάς που προωθούνται “στις θερμότερες, υπήνεμες και ξερικές περιοχές“.
Σε Μεσσηνία και Λακωνία προωθείται η καλλιέργεια μιας σειρά ακόμη υποτροπικών φυτών. Οπως φαίνεται από το σχετικό κατάλογο, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το αβοκάντο, η χουρμαδιά, η τσεριμόγια (φρούτο από το Περού με γεύση ανανά που καλλιεργείται ήδη στην Ισπανία), το λίτσι (προέρχεται από την Κίνα) και γκουάβα (προέρχεται από το Μεξικό).
Επίσης και για τους 3 νομούς της Νότιας Πελοποννήσου προωθείται η καλλιέργεια των χαρουπιών.

5 σχόλια:

 1. Γνωρίζει κανείς αν έχουν ξεκινήσει τέτοιες καλλιέργειες στο νομό;
  Αν ναί, πού;

  Μαρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για το φραγγόσυκο δεν ξέρουμε αλλά ξέρουμε οτι έχουν αρχήσει κάποιοι παραγωγοί να καλλιεργουν ροδιά (πχ στη Χώρα). Στη Μεσσήνη τωρα φτιάχνουν εργοστάσιο επεξεργασίας ιπποφαούς και καποιοι παραγωγοί το στηρίζουν. Αυτές οι δύο καλλιεργιες πιστευουμε οτι θα κερδίσουν πολύ εδαφος στα επόμενα πεντε χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο!Χαίρομαι πάρα πολύ για το εργοστάσιο και το ιπποφαές.

  Καλό ειναι να αρχίσουν και άλλες καλλιέργειες υποτροπικών, όπως πεκάν, μάνγκο, γκουάβα, λίτσι, αβοκάντο.

  Καλή Χρονιά.

  Μαρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ροδιές φυτεύουν σε αρκετά μέρη σε όλη την Ελλάδα ακόμα και βόρεια όπως στη Δράμα και Ξάνθη.
  Στην Ελλάδα έχουν γίνει μαζικές φυτεύσεις με την ποικιλία “Wonderful”
  που τα ρόδια έχουν ωραίο χρώμα αλλά είναι ξυνά.
  Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος να συνεχίζουν να φυτεύουν ροδιές.

  Τα υποτροπικά όπως το πεκάν και το μάνγκο είναι πολύ καλά.

  Όσο για τις χαρουπιές, τα χαρούπια είναι ζωοτροφή από τα χαρούπια γίνεται το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο που έχουν καλή τιμή στα καταστήματα υγιεινών τροφών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μακάρι να έφτιαχναν μιά μονάδα επεξεργασίας χαρουπιών στη Μεσσηνία θα φυτεύαμε χαρουπιές που είναι και το αγαπημένο μου δέντρο, το χαρούπι σαν ζωοτροφή δεν έχει καλή τιμή.

  Κι ακόμα καλύτερα να έφτιαχναν εργοστάσιο επεξεργασίας στέβιας.Θα φυτεύαμε στέβια απο την οποία προέρχεται η στεβιοσίδη πολύ γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί γιά ζάχαρη.

  Τάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες