Προτείνουμε τα έσοδα του ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να δίδονται αποκλειστικά σε ανέργους, φτωχούς και άπορους με αυστηρά βέβαια κριτήρια. Γιατί αυτοί είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης και της ανέχειας που δημιούργησαν άλλοι ερήμην τους.
Σημειώνουμε ότι το 17% των Ελλήνων, ήτοι 1.501.954, είναι ο εκτιμώμενος αριθμός των φτωχών, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών 2009 για τα ελληνικά νοικοκυριά, που πραγματοποίησε η VPRC. Στην Εκθεση γίνεται διάκριση μεταξύ “σχετικής φτώχειας” (θεμελιώνεται σε δεδομένα συνθηκών ζωής, εισοδήματος και βασικών αγαθών καθημερινής διαβίωσης) και “απόλυτης φτώχειας” (απαραίτητα στοιχεία διαβίωσης, δηλαδή διατροφή, ένδυση και στέγαση).
Συνειδητοποιούμε, ότι νέες τάξεις συνανθρώπων μας ολοένα φθάνουν στην απόγνωση, όπως οι μικροί επιχειρηματίες, που η κρίση τους ανάγκασε να βάλουν λουκέτο, δεν έχουν άλλα έσοδα και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τυχόν δάνεια, που έχουν λάβει. Πρόκειται για νοικοκυραίους που κυριολεκτικά κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.
Διαπιστώνουμε ότι και στη Μεσσηνία πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν στα όρια της φτώχειας και έχουν περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση όχι πλέον σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, αλλά και σε στοιχειώδη αγαθά. Το φαινόμενο αυτό είναι πλέον εμφανές και στην Καλαμάτα όπου επιχειρηματίες εστιάτορες κ.ά. μαρτυρούν ότι το φαινόμενο ανθρώπων που «μπαίνουν σε μαγαζιά και αρπάζουν ένα κομμάτι ψωμί από τα τραπέζια» έχει γίνει πλέον ρουτίνα.
Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όχι μόνο επηρεάζουν την ευμάρεια των ατόμων και την ικανότητά τους να συμμετέχουν στην κοινωνία, αλλά αποδυναμώνουν και την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ε.Ε. κ. J-M Barroso «Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού συνθέτουν απαραίτητα συστατικά για την έξοδο από την κρίση». Το 89% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 53% πιστεύει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πρωτίστως υπεύθυνες για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από δέκα χρόνια, οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν «να γίνει αποφασιστικό βήμα προς την εξάλειψη της φτώχειας» έως το 2010, η οικονομική κρίση όμως είναι εντονότερη από ποτέ.
Με το σύνθημα «Σταματήστε τη φτώχεια τώρα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε την έναρξη του “ευρωπαϊκού έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού” και θέτει σε προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας, που επηρεάζει άμεσα έναν στους έξι Ευρωπαίους.
Στόχος της η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών παραγόντων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με βάση ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να του προσφέρονται οι στοιχειώδεις συνθήκες να ζει με αξιοπρέπεια.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ… Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ; ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΟΡΘΙΑ, ΔΙΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ:
• Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως οργάνωση ΔΩΡΕΑΝ συσσιτίων με πρωτοβουλία της Εκκλησίας και με την υποστήριξη των ΟΤΑ και του Επιμελητηρίου.• Παροχή ΔΩΡΕΑΝ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άνεργους και άπορους.
• Μηνιαίο επίδομα ανεργίας τουλάχιστον 800 ευρώ στους απολυμένους λόγω της κρίσης και για όσο διάστημα δεν εξασφαλίζουν απασχόληση.
• Ελάχιστο μηνιαίο επίδομα στους άπορους ικανό για να καλύψουν τις στοιχειώδεις συνθήκες να ζουν με αξιοπρέπεια.
• Μέριμνα για τους μικρούς επαγγελματίες, που η κρίση τους «έκλεισε» την επιχείρηση και παραμένουν σήμερα χωρίς πόρους.
• Διενέργεια δημόσιου διαλόγου για την προώθηση της συνοχής της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που θα στηρίζει και θα καλλιεργεί την ποιότητα ζωής, θα διασφαλίζει την κοινωνική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της για την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.
Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου