5 Φεβρουαρίου 2010

Οι Ιταλοί προωθούν επωνυμία «100% ιταλικό εξαιρετικώς παρθένο ελαιόλαδο»

Παρουσιάσθηκε, πρόσφατα, η σύσταση της εταιρείας 100% Italian Olive Oil στην οποία συμμετέχουν περί τις 130 ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου (παραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, μονάδες τυποποίησης).


Σε έγγραφο της πρεσβείας μας αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία για τη σύσταση αυτής της εταιρείας, που αναλήφθηκε από την Unaprol, την Εθνική Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου στην Ιταλία, αποσκοπεί αφενός, στην παραγωγή και εμπορία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και αφετέρου, στη διαφύλαξη της ποιότητας του ιταλικού ελαιολάδου και την προώθησή του στο εξωτερικό.

Σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας απετέλεσε η, από 1.7.2009 υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των παρθένων ελαιολάδων, σύμφωνα με την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού 1019/2002 για την εμπορία του ελαιολάδου. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ως αντίδραση/απάντηση στην επιθετική πολιτική της ισπανικής εταιρείας Sos Cuetara, η οποία, τα δύο τελευταία έτη, προχώρησε στην εξαγορά σημαντικών ιταλικών επωνυμιών, που ως αποτέλεσμα είχε, να εμπορεύεται το 50% του ελαιολάδου στην Ιταλία.

Στην νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την ποιότητα του ελαιολάδου σε σχέση με το συμβατικό εξαιρετικώς παρθένο όπως, βαθμός οξύτητας έως 0,4 %, οξείδωση έως 12% καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.

Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε μέσω του κανονισμού 867/08 και συμπεριέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, χονδρέμπορους, τυποποιητές, εστιατόρια, μεγάλες αλυσίδες, ενώσεις ελαιοτριβείων, επιστημονική κοινότητα, συναφής τεχνολογία, γευσιγνώστες, τις διωκτικές αρχές για περιπτώσεις απάτης, καταναλωτές, δημοσιογράφους καθώς και άλλους φορείς που σχετίζονται με το ελαιόλαδο). Παράλληλα, προβλέπονται και δράσεις για την προώθηση του προϊόντος στις ΗΠΑ, Ινδία, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Στόχος της εταιρείας αποτελεί η ένταξη και άλλων παραγωγών ελαιολάδου στη χώρα, ούτως ώστε να παράγεται, ως υψηλή ποιότητα, τουλάχιστον το 40 έως 50% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Ιταλία (σημειώνεται ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία εκτιμάται στις 200.000 περίπου τόνους, ετησίως).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου θα αποφέρει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, τουλάχιστον 4-5 ευρώ ανά κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι η Unaprol συνήψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ιταλικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι συμμετέχοντες παραγωγοί και συνεταιρισμοί στην παραγωγή αυτού του νέου τύπου ελαιολάδου να τύχουν ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης για τις επενδύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν (νέες γραμμές παραγωγής, εκσυγχρονισμό των μονάδων, ποιοτικοί έλεγχοι κλπ).

Τέλος, η ιταλική πλευρά προτίθεται να ζητήσει την καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου.

1 σχόλιο:

  1. Αυτήν την ανάρτηση την έβαλα γιατί , εφόσον δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς αυτά ας βλέπουμε τα ξένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες