17 Ιανουαρίου 2010

Οι πράσινοι Δήμοι της Ελλάδας


Ο Δήμος Κάμπου του νομού Καρδίτσας, με μόλις 5.300 κατοίκους, έρχεται πρώτος στην πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας 5 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 20 kW/h έκαστο, ενώ από την προηγούμενη άνοιξη παράγει ενέργεια και από τον ήλιο.

Ο Δήμος Κάμπου εκμεταλλεύτηκε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και πλέον είναι σε θέσει να πωλεί στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει. Φυσικά, πρώτα έπρεπε να ξεπεράσει τον σκόπελο της γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου, μέχρι ότου να τεθεί σε λειτουργία το έργο. Η αίτηση του δήμου είχε υποβληθεί από το 2006. «Είχα πει στους συνεργάτες μου να παρακολουθούν τα προγράμματα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διότι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ήμασταν πίσω σε αυτόν τον τομέα» δήλωσε στην εφημερίδα «τα Νέα» ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Παπαλός, ο οποίος τονίζει τα πολλαπλά οφέλη. «Με δυόμισι στρέμματα που χρειαστήκαμε για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει 200 στρέμματα δάσους. Και αυτό διότι τόσα θα χρειάζονταν για να απορροφούν τους 280 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, την έκλυση των οποίων αποτρέπουν τα φωτοβολταϊκά».

«Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος τα υπολογίζουμε σε 60.000- 65.000 ευρώ τον χρόνο» σημειώνει ο κ. Παπαλός. Από το ποσό αυτό, το 50% θα επενδύεται σε περιβαλλοντικά έργα και το υπόλοιπο σε δραστηριότητες του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αθλητικού και γενικώς του κοινωνικού τομέα του δήμου.

Τα πράγματα δεν όμως δεν είναι εξίσου «πράσινα» σε πολλές γωνιές της χώρας μας, με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να προχωρά με ταχύτητες... χελώνας. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχος ήταν έως το 2010 να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ισχύος 4.300 ΜW, από τα οποία 3.600 ΜW θα είναι από αιολικά πάρκα. Έτσι, θα περιορίζονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 8,78 εκατ. τόνους ετησίως. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εγκατασταθεί μόνο 1.050 ΜW και από αυτά μόνο τα 890 ΜW είναι από αιολικά πάρκα

oikosocial.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες