4 Νοεμβρίου 2009

Ελαιόλαδο: Το «Υγρό Χρυσάφι» του Ομήρου εκπέμπει SOS…


Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου(ΣΕΒΙΤΕΛ) σε αγρότες, καταναλωτές καθώς και στην κυβέρνηση, όσον αναφορά ένα από τα σημαντικότερα – αν όχι το σημαντικότερο – ελληνικό προϊόν. Το γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας ελαιόλαδο, το οποίο ο Όμηρος είχε χαρακτηρίσει «υγρό χρυσάφι».

Η χώρα μας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο ελαιόλαδο καθώς κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο στην ετήσια παραγωγή του με 300.000 τόνους από 120 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Όσον αναφορά την ποιότητα όμως, το ελληνικό ελαιόλαδο βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση καθώς το 80% ανήκει στην κορυφαία κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου.

Όλα αυτά ηχούν πολύ ωραία στα αυτιά του οποιουδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για την ελληνική παραγωγή ενός αγροτικού προϊόντος το οποίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, καλλιεργείται μόνο σε περιοχές οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο, και από αυτές μόνο οι 3 έχουν επενδύσει σε αυτό. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη, Ισπανία, παράγει 1,2 εκατομμύρια τόνους και η δεύτερη, Ιταλία, παράγει 600.000 τόνους.

Τα ισπανοϊταλικά «παντρέματα»

Δύσκολα είναι τα πράγματα στην αγορά του ελαιολάδου για την χώρα μας. Η Ισπανία εξάγει ετησίως περισσότερους από 600.000 τόνους ελαιολάδου και η Ιταλία περισσότερους από 200.000 τόνους, την ώρα που η χώρα μας εξαγάγει 65.000 τόνους, με τους 44.000 να έχουν προορισμό την Ιταλία. Δυστυχώς όμως, στην χώρα μας μόλις το 10% του ελαιολάδου είναι επώνυμο-τυποποιημένο. Με λίγα λόγια, τροφοδοτούμε την Ιταλία με χύμα ελαιόλαδο υψηλής -ελληνικής- ποιότητας, η οποία στη συνέχεια το πουλάει ως ιταλικό και «δρέπει τις δάφνες».

Ακόμα όμως πιο δύσκολα έπεται να γίνουν τα πράγματα για την ελληνική αγορά ελαιολάδου. Ισπανικές βιομηχανίες ελαιολάδου έχουν εξαγοράσει τις μεγαλύτερες ιταλικές βιομηχανίες τυποποίησης.

Αυτό, σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Γιώργο Οικονόμου, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον έλληνα παραγωγό αλλά και την ίδια την Ελλάδα καθώς είναι πολύ πιθανό, οι Ισπανοί να αποκόψουν τον «ομφάλιο λώρο ελαιολάδου» που έχουμε με τη γειτονική χώρα.

Αν συμβεί αυτό, η χώρα μας δεν θα έχει τι να κάνει την παραγωγή και στο τέλος θα αναγκαζόμαστε, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «να πετάμε το ελαιόλαδο στο δρόμο».

Όσον αναφορά το πωλητήριο το οποίο εξέδωσε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τυποποίησης λαδιού, «Ελαϊς», ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πρωταρχικό μέλημα πρέπει είναι να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Για κακή μας τύχη όμως, είναι δύσκολο να βρεθεί έλληνας αγοραστής καθώς το αντίτιμο είναι αρκετά μεγάλο για οποιαδήποτε άλλη ελληνική βιομηχανία τυποποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες