18 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Παρά τις συνεχείς ανόδους των τιμών του ελληνικού ελαιολάδου, που οδήγησαν σε συμπεράσματα πως θα προσεγγίσει σταδιακά και το «ψυχολογικό φράγμα» των 3 ευρώ το κιλό, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε αλλαγή στην συμπεριφορά των Ιταλών εμπόρων σταματώντας τις εμπορικές πράξεις και πιέζοντας για αγορές μόνο πολύ καλών έξτρα παρθένων προσφέροντας τιμές κάτω των 2,95 ευρώ το κιλό.
Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού, που ήταν «κολλημένες» στα 2-2,20 ευρώ ανά κιλό, κινήθηκαν ανοδικά τον Αύγουστο κερδίζοντας 30-40 λεπτά. Ομως οι ελπίδες των παραγωγών για νέα άνοδο των τιμών διαψεύσθηκαν, επί του παρόντος, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκε πτώση γύρω στα 10 λεπτά.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου ήταν συγκυριακή, οφειλόμενη σε ενδιαφέρον κυρίως Ισπανών εμπόρων, που αναζητούσαν παρθένο ελληνικό
ελαιόλαδο λόγω της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγής της χώρας τους κατά 300.000 τόννους φέτος.
Οσον αφορά την στάση των Ιταλών σημειώνουν πως αξιοποιούν αυτή την περίοδο ποσότητες τυνησιακού ελαιολάδου, που εισέρχονται αδασμολόγητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και παράλληλα «μετρούν» τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική αγορά.
Οσον αφορά τις προβλέψεις για την φετινή παραγωγή, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επέδρασαν θετικά στην πορεία της καινούργιας σοδειάς στη χώρα μας, που σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει και τους 250.000 τόννους.
Σε ό,τι αφορά την ισπανική αγορά, την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex factory εμφανίστηκαν σταθερές και κυμάνθηκαν γύρω στα 2,50 με 2,55 ευρώ το κιλό τα εξαιρετικά παρθένα
ελαιόλαδα, στα 2,45 με 2,50 ευρώ το κιλό τα παρθένα και στα 2,40 ευρώ το κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.
Πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες