4 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΟΥΡΣΙ !!!

Συνεχίζοντας τις παραδοσιακές συνταγές του χωριού μας, σήμερα σας έχουμε ορεκτικο! Μελιτζάνες τουρσί! Είναι μάλιστα τώρα και η εποχή τους, δεν πικρίζουν όπως το καλοκαίρι και τις βρίσκει κανείς άφθονες στην αγορά και σε πολύ προσιτές τιμές. Άσε που στο χωριό όλο και κάποια πρόσβαση σε περβόλι έχουμε όλοι μας!






Η διαδικασία του απαιτεί κάποιο χρόνο -εμένα για 50 μελιτζάνες π.χ. μου παίρνει 2,5 ώρες. Αξίζει όμως τον κόπο γιατί είναι ένα πολύ νόστιμο αλλά και "μουράτο" ορεκτικό για το τραπέζι, άλλωστε σας δίνουμε πολύ λεπτομερείς οδηγίες. Χρειάζονται μικρές μελιτζάνες. Μικρές είναι αυτές της φωτογραφίας, το πιάτο που βλέπετε είναι πιάτο φρούτου. Μακρυά κλωνάρια σέλινο, καρότα και σκόρδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χαράζουμε τις μελιτζάνες εγκάρσια με ένα μικρό μαχαιράκι, χωρίς να πάει η λεπίδα μέχρι τις άκρες και χωρίς να τρυπήσει το πίσω μέρος της μελιτζάνας. Βράζουμε αλατισμένο νερό και τις βάζουμε μέσα να πάρουνε βράσεις για 5-10 λεπτά. Εδώ θέλει προσοχή να μην παραβράσουν και ούτε να μείνουν κρατσανιστές. Τις δοκιμάζουμε κάποιες με το χέρι και πρέπει να ξέρουμε ότι όταν κρυώνουν γίνονται λιγάκι πιο μαλακές. Τις βγάζουμε στο σουρωτήρι με τι σχισμή προς τα κάτω για να στραγγίξουν.
Στο ίδιο νερό ζεματάμε και τα κλωνάρια του σέλινου. Λιγότερο χρόνο αυτά και πάλι τα δοκιμάζουμε με το χέρι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα καρότα, το σκόρδο και τις τρυφερές καρδιές από το σέλινο σε ένα ταψάκι και τα ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο αλάτι. Η γέμιση που φαίνεται στη φωτογραφία είναι για 50 μελιτζάνες.
Παίρνουμε μία-μία μελιτζάνα και αφού την πιέσουμε ελαφρά με τη σχισμή προς τα κάτω, να φύγουν και άλλα νερά από μέσα της, τη γεμίζουμε με το χέρι και πάνω σε ένα ξέβαθο πιάτο την δένουμε με το σέλινο και τη βάζουμε σε κάποιο βαθύ δοχείο. Όταν η μελιζτάνα είναι μακρυά τη δένουμε σε δύο σημεία. Όταν τελειώσουμε σκεπάζουμε τις μελτζάνες με ξύδι στο οπίο έχουμε διαλύσει 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε και ένα πιάτο από πάνω με βάρος για να τις σπρώχνει προς τα κάτω και τις αφήνουμε στη σαλαμούρα για 3-6 ώρες ανάλογα με τη σκληράδα του ξυδιού και με το πόσο αψύ θέλουμε το τουρσί μας. Τις βγάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν για 4-5 ώρες και τις ποστιάζουμε με σειρά σε γυάλινο βάζο ή σε οβάλ πυρέξ. Τις σκεπάζουμε με λάδι και ένα θεσπέσιο ορεκτικό προστέθηκε στην κουζίνα μας.
Τις σερβίρουμε και τις κόβουμε σε φέτες και ...καλή όρεξη! μιλάμε για πολλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες