1 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Εκπλήξεις και πλήρη ανατροπή του σκηνικού στην αγορά του ελαιολάδου επεφύλαξε ο Αύγουστος, κάτω από την πίεση που δημιουργούν αφενός τα περιορισμένα πλέον αποθέματα στην ισπανική αγορά και αφετέρου οι όχι και τόσο καλές προβλέψεις σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή κυρίως της Ισπανίας αλλά και της χώρας μας.


Ο συνδυασμός των εξελίξεων αυτών οδήγησε σε αλματώδη σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, αύξηση των τιμών, οι οποίες από τα επίπεδα των περίπου 2,40 ευρώ το κιλό στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, διαμορφώνονται λίγο πιο κάτω από τα 3,00 ευρώ/κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.


Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία κατά κάποιον τρόπο ήταν μη αναμενόμενη. Η αλλαγή όμως των δεδομένων της αγοράς από πλευράς αποθεμάτων και εκτιμήσεων για τη νέα παραγωγή, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εντελώς καινούργια κατάσταση.


Οι διακινητές χύμα ελαιολάδου στη χώρα μας, έχοντας να αντιμετωπίσουν αφενός τα περιορισμένα αποθέματα που βρίσκονται στα χέρια τους, αλλά και στα χέρια των παραγωγών και αφετέρου ένα έντονο ενδιαφέρον για αγορές από την πλευρά των Ισπανών, παρά το γεγονός ότι ο Αυγουστος ήταν μήνας διακοπών, επεδίωξαν και πέτυχαν υψηλότερες τιμές έστω και για τις περιορισμένες ποσότητες τις οποίες διέθεσαν στην αγορά.


Οι πάντες πλέον παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και σαφώς υπάρχει μεγάλη νευρικότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί προφανώς από την ένταση και την έκταση του ιταλικού ενδιαφέροντας για τα ελληνικά ελαιόλαδα.


Ενώ οι τιμές CIF είχαν σχεδόν ακουμπήσει τα 3,00 ευρώ/κιλό την τελευταία εβδομάδα οι Ιταλοί προσπάθησαν να ρίξουν τον πήχη έστω και λίγο, πέντε σεντς το κιλό, κίνηση η οποία προς στιγμήν συναντά την άρνηση της ελληνικής πλευράς.


Μια ίδια περίπου εικόνα, μας έρχεται και από την ισπανική αγορά όπου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου είχαμε μια ανάλογη ανοδική πορεία των τιμών. Ειδικότερα οι τιμές ex-factory για τα ισπανικά ελαιόλαδα διαμορφώνονται πλέον στα 2,45 ευρώ/κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, στα 2,35 ευρώ/κιλό, τα παρθένα και γύρω στα 2,30 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι σε σχέση με τα 2,15 ευρώ/κιλό, 2,10 ευρώ/κιλό και τα 2,05 ευρώ/κιλό αντιστοίχως που είχαμε στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.


Επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι η στάση των Ιταλών, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς και η συμπεριφορά των ισπανικών συνεταιρισμών, θα προσδιορίσουν την κατεύθυνση των εξελίξεων στην αγορά του προϊόντος για το επόμενο διάστημα.

Πηγή Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες