3 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΤΑΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ


Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ στο πνευματικό κέντρο του δήμου Γαργάλιάνων οπού έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας Τάσου Παναγιωτόπουλου με τίτλο: Μεσαιωνικής Μεσσηνίας Ιστοριογεωγραφικά και Κοντοβουνίων Οικιστικά. Η παρουσίαση έγινε υπό μορφή διάλεξης με το ενδιαφέρον του κόσμου να παραμένει υψηλό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις Καραβία (Ασκληπιού 35 Αθήνα)και παρ όλη την επιστημονική του δουλειά και τεκμηρίωση, μιας και πρόκειται για την πτυχιακή εργασία του συγγραφέα στην αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ, είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστο και από τον πιο ανυποψίαστο αναγνώστη με την επιστήμη της αρχιτεκτονικής. Τα στοιχεία που το κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όχι μόνο γι αυτούς που κατάγονται η κατοικούν στα Κοντοβούνια μα και για όλους όσους ψάχνουν να βρουν τεκμηριωμένες πηγές για την μεσαιωνική ιστορία της Πελοποννήσου, είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα.
Συνοπτικά θέλουμε να τονίσουμε ένα δύο από τα πολλά που μπορεί ο αναγνώστης να αποκομίσει.
Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει τις πληθυσμιακές και οικιστικές αλλαγές των Κοντοβουνίων από τα μεσαιωνικά μέχρι και τα προεπαναστατικά χρόνια, περίοδος ανασφάλειας και ως εκ τούτου έντονης αλλαγής των πληθυσμών, σ αυτό βοηθούν και οι χάρτες που δίνουν μια εικόνα πολύ καλό βοήθημα για τον αναγνώστη.
Επίσης γίνονται και διάφορες αποκαλύψεις – ανακαλύψεις για χωριά και κάστρα που υπάρχει αναφορά γι αυτά σε μεσαιωνικές πηγές όμως στους αιώνες που πέρασαν αυτά χάθηκαν, ο συγγραφέας αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία τους με επιστημονικό τρόπο.
Ελπίζουμε αυτό το βιβλίο να κατακτήσει τον ανήσυχο ερευνητή μα πιο πολύ το ευρύ αναγνωστικό κοινό ώστε να γνωρίσουμε τη φήμη και τη δόξα των Κοντοβουνίων όπως τη γνώριζαν την εποχή εκείνη.

1 σχόλιο:

  1. H έρευνα του Τάσου Παναγιωτόπουλου, «Μεσαιωνικής Μεσσηνίας Ιστορικογεωγραφικά και Κοντοβουνίων οικιστικά», είναι συγκροτημένη με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο και με επιστημονική πληρότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο υλικό βάσης, που πέρα από την αξία του, αυτό καθεαυτό, μπορεί να τροφοδοτήσει πολλές περαιτέρω έρευνες σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα.
    Πιστεύω πως αυτό το πολύτιμο βιβλίο αξίζει να το διαβάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες