15 Ιουλίου 2009

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ... ΜΕΧΡΙ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ


"Το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη τωνμεσσηνιακών τοπικών αγροτικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, διοργανώνει Διαγωνισμό με τίτλο «Μεσσηνιακές Συνταγές». Η προσπάθεια αυτή έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι τηςΕλιάς” και την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων και ΜΜΕ, μελών του ΕπιμελητηρίουΜεσσηνίας῍

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες,συμπολίτες μας, μεσσήνιοι της διασποράς, και γενικά Έλληνες ή αλλοδαποί, που γνωρίζουν χαρακτηριστικές συνταγές της Μεσσηνίας για φαγητά ή γλυκά (είτε γιατί τους τις κληροδότησαν οι παλαιότεροι είτε γιατί τις εμπνεύστηκαν ή τις τροποποίησαν και τις εφαρμόζουν οι ίδιοι). Οι συνταγές αυτές θα πρέπει να βασίζονται ή έστω να περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα χαρακτηριστικά γεωργικά προϊόντα της Μεσσηνίας (λάδι, ελιές, κρασί, σύκα κλπ) ή προϊόντα κτηνοτροφίας και αλιείας ή προϊόντα που προέρχονται από μεταποίηση γεωργικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων, χαρακτηριστικών της Μεσσηνίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή των γυναικών της Μεσσηνίας, που έμαθαν να μαγειρεύουν από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους και που μεταφέρουν και διασώζουν έτσι, μαγειρεύοντας και οι ίδιες για την οικογένεια, μια πολύτιμη γαστρονομική παράδοση, που, αν δεν καταγραφεί, θα χαθεί…

Προθεσμία συμμετοχής:

Η προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό λήγει στις 31.07.2009 Τι πρέπει να κάνουν όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν: Θα πρέπει να στείλουν στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας (πλατεία 23ης Μαρτίου, Καλαμάτα, ΤΚ 241 00) μία ή περισσότερες συνταγές, που να πληρούν τους παραπάνω όρους, μέσα σε φάκελο με την ένδειξη Για τον Διαγωνισμό «Μεσσηνιακές Συνταγές». Οι συνταγές θα πρέπει να είναι καθαρογραμμένες και ευανάγνωστες και επάνω στο χαρτί να γράφεται καθαρά το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του/της αποστολέα. Εφόσον υπάρχει κινητό τηλέφωνο να γράφεται επίσης.

Ο φάκελος με τη συνταγή μπορεί να σταλεί ταχυδρομικά (με σφραγίδα ταχυδρομείου που να μην τεθεί μετά την 31.07.2009) ή με ταχυμεταφορά ή να παραδοθεί από τον ίδιο τον διαγωνιζόμενο στο Επιμελητήριο.

Σε τι χρησιμεύει ο διαγωνισμός.

Σε τι συνίσταται η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας; Η ποιοτική τουριστική προσφορά της Μεσσηνίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των καταλυμάτων της και των άλλων τουριστικών εγκαταστάσεών της, αλλά και από τη δυνατότητα του τουρίστα, Έλληνα ή ξένου, να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας, να τα αγοράσει και να μεταφέρει στον τόπο του,να τα εκτιμήσει και να τα αναζητά στα καταστήματα της χώρας ή της περιοχής του. Η ποιοτική τουριστική προσφορά της Μεσσηνίας εξαρτάται επίσης από τη δυνατότητα του τουρίστα να γευτεί δείγματα μιας πρωτότυπης γνήσιας τοπικής κουζίνας, αυτής που όλοι μας προτιμάμε, αλλά που χάνεται στην πληθώρα των προσφερόμενων «διεθνών» ή «ελληνικών»πιάτων. Η κουζίνα αυτή υπάρχει ακόμη στην παράδοση και την καθημερινή μας ζωή, αλλά δεν την κάνουμε γνωστή στους επισκέπτες μας. Και έχει το χαρακτηριστικό, ότι αξιοποιεί όλα όσα βρίσκουμε γύρω μας, στο περιβόλι ή στην ύπαιθρο, συστατικά, που συχνά δεν αναγνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι την αξία τους, αλλά που μπορεί να είναι μοναδικά ή δυσεύρετα.

πηγή:τρωκτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες