24 Μαρτίου 2009

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΙΑ..

Από την ''κίνηση για την προάσπιση του φυσικού πλούτου στην Πυλία'' λάβαμε το πιο κάτω μήνυμα και το δημοσιεύουμε. Η συμπαράστασή μας είναι δεδομένη και τους ευχόμαστε να ευοδωθούν τα δίκαια, όπως θα διαπιστώσετε, αιτήματά τους.


Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για το νέο κατασκευαστικό έργο που ετοιμάζει η περιφέρεια Πελοποννήσου και συζητιέται στο Δήμου της Πύλου. Η χώρα "απειλείται" με πρόστιμο 34.000€ ημερησίως από 1-1-09 για κάθε ΧΑΔΑ που δε συμμορφώνεται με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Προς το παρόν έχουνε ζητήσει παράταση για να προλάβουνε να υλοποιήσουνε κάποιες λύσεις. Η "σωτήρια" αυτή λύση που θα μας σώσει από το πρόστιμο ακούει στο όνομα δεματοποιητής.
Ο δεματοποιητής είναι μια μονάδα η οποία αποτελείται από ένα συγκρότημα μηχανημάτων στην οποία περισυλλέγονται πάσης φύσεως απορρίμματα, γίνονται μεγάλα δέματα, τυλίγονται με πλαστική μεμβράνη και αποθηκεύονται στην ύπαιθρο. Η βροχή παρασύρει και τις τοξικές ουσίες που συμπεριλαμβάνονται στα δέματα μεταφέροντάς τες σε ποτάμια, θάλασσες, χωράφια δηλητηριάζοντας ζώα, καλλιέργειες, τον υδροφόρο ορίζοντα κ.ο.κ. μέχρι να φτάσει και στους ανθρώπους. Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, τα δέματα αυτά σκάνε και αρπάζουνε φωτιά.
Όσον αφορά την Πυλία, στη μονάδα που θα κατασκευαστεί θα καταλήγουν απορρίμματα και από γειτονικούς δήμους (Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, Βουφράδος, Αίπειας, Κορώνης, Παπαφλέσσα και Νέστορος).
Η μονάδα αυτή θα ‘πρεπε να κατασκευαστεί μακριά από ανθρώπους, σχολεία, παιδιά κτλ λόγω των τοξικών αποβλήτων που πιθανών να εμπεριέχει. Με την ίδια λογική δε χωράνε τα τοξικά απόβλητα και στο φυσικό μας περιβάλλον που ρέουν νερά, υπάρχουν καλλιέργειες, ζώα, κ.ο.κ. Εξάλλου θα ‘ταν άδικο να χρεωθεί κάποιο απομονωμένο τμήμα της επαρχίας τον τεράστιο όγκο των αποβλήτων που παράγουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Τα χωριά ζητάνε νερό, δρόμους, συγκοινωνία και τους φέρνουνε σκουπίδια.

Προτείνουμε:
1. Ναι στο δεματοποιητή. Να γίνει. Να γίνει όμως σωστά χωρίς τα γνωστά πασαλείμματα και κακοτεχνίες, μακριά από χωριά, φυσικό περιβάλλον και πόλεις που ζουν οι συνάνθρωποί μας και όχι αρπακόλλα για να προλάβουμε το πρόστιμο γιατί αν το κάνουμε μόνο και μόνο για το πρόστιμο θα χάσουμε και το δέντρο μιας και το δάσος το χάσαμε από προ πολλού. Μόνιμες λύσεις και όχι προσωρινές των δυο ετών που προτείνετε
2. Να υλοποιηθούν οι μονάδες αυτές σε κάποια βιομηχανική ζώνη που τηρούνται οι προδιαγραφές απομάκρυνσης από κατοικημένες περιοχές κ.τ.λ.
3. Όχι στις επενδύσεις Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε - περιφερειάρχης – δήμοι στο φυσικό περιβάλλον.
4. Αντιπροτείνουμε να υλοποιηθεί επιτέλους η ανακύκλωση, ξεχωριστά για κάθε υλικό, χαρτί και προϊόντα συσκευασίας, έτσι ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια μονάδα κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων. Έτσι θα μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων χωρίς να εμπεριέχονται τοξικά απόβλητα εφόσον θα απομακρύνονται κατά το στάδιο της ανακύκλωσης. Έτσι θα γίνει σωστά.
5. Οποιαδήποτε κατασκευαστική μελέτη προκύψει για το δεματοποιητή, απαιτούμε να εμπεριέχει μελέτη πυροπροστασίας και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.chameleontas09.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες