Αναντίστοιχη των τιμών που απολαμβάνουν τη δεδομένη χρονική περίοδο, αλλά και γενικότερα εφέτος οι σιτοπαραγωγοί, παραμένει η τιμή πώλησης των βασικών τύπων ψωμιού και των ζυμαρικών. Αποτέλεσμα, ο καταναλωτής να χρυσοπληρώνει την διαδρομή χωράφι – μύλος – σούπερ μάρκετ, ενώ την ίδια ώρα ο παραγωγός εισπράττει ψίχουλα, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου ότι θα ελέγξει σε ένα βαθμό την κατάσταση.
Λίαν ζημιωμένος εξήλθε κατά την εφετινή περίοδο από την παραγωγική διαδικασία στο μαλακό και το σκληρό σιτάρι ο αγρότης. Αν και πούλησε εφέτος σε τιμές έως και 50% χαμηλότερα από πέρσι το μαλακό σιτάρι, που αποτελεί την πρώτη ύλης παρασκευής ψωμιού, ο καταναλωτής συνεχίζει ν' αγοράζει πανάκριβα το τύπου χωριάτικο ψωμί.
Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης για το σκληρό σιτάρι αυτή την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 0,21 ευρώ το κιλό, με τη μια φραντζόλα ψωμί να πωλείται ακόμη και 80 λεπτά, ενώ το κιλό στις περισσότερες των περιπτώσεων να αγγίζει το 1,6 ευρώ.
Με το θέμα ασχολήθηκε και η ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπονώντας σχετική έρευνα, από την οποία προέκυψαν ανησυχητικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το τύπου «χωριάτικο» ψωμί πωλείται προς 1,7 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο παραγωγός εισέπραξε για το μαλακό σιτάρι 0,18 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με την έρευνα, στον καταναλωτή τελικά φτάνει ακριβότερο το ψωμί κατά 944%, αλλά από την πρωτοφανή αυτή ληστεία ευνοημένοι φαίνεται πως είναι οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και λιανοπωλητές και όχι βέβαια ο αγρότης, καθώς το μερίδιό του είναι μόλις 11% από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της κλοπής αγροτών και καταναλωτών: Στα 100 ευρώ που πληρώνει για την αγορά ψωμιού ένα νοικοκυριό, μόνο τα 10 πηγαίνουν στον παραγωγό.
Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μπει ο κλάδος των αρτοποιών, καθώς παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών στο σιτάρι και το αλεύρι, το ψωμί συνεχίζει να πωλείται στην ίδια, ακριβή, τιμή. Συγκεκριμένα, οι τιμές των σιτηρών έχουν πέσει κατά 30 - 40%.
Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διεξάγει ελέγχους σε τοπικές ομοσπονδίες αρτοποιών, οι οποίοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι η τιμή του ψωμιού εξαρτάται σε μικρότερο ποσοστό από την τιμή των σιτηρών και τονίζουν ότι για να πέσει η τιμή του ψωμιού θα πρέπει να μειωθούν τα εργατικά έξοδα, τα έξοδα για το φυσικό αέριο, τα ενοίκια κ.λπ.
Το επόμενο διάστημα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενδεχομένως να καλέσει τους αρτοποιούς να μειώσουν το κόστος πώλησης του ψωμιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου