19 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΚΟΜΗΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΗ


Ένας περίεργος πρασινωπός κομήτης που έρχεται από 39 τρις χλμ μακριά θα περάσει για μία και μοναδική φορά κοντά από τη Γη αυτόν τον μήνα. Οι αστρονόμοι λένε ότι ο κομήτης θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι, αλλά μόνο σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα φώτα των πόλεων.

Σύμφωνα με τη NASA η καλύτερη ευκαιρία να τον δει κανείς είναι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας που θα βρίσκεται 60 χλμ μακριά από τη Γη προς την πλευρά του Νότιου ουρανού, κοντά στον Κρόνο και ανάμεσα στα άστρα Σπίκα και Ρέγκουλα. Οι ειδικοί προτείνουν στους ερασιτέχνες αστρονόμους να προτιμήσουν είτε κιάλια είτε τηλεσκόπιο ώστε να έχουν μία καλύτερη οπτική επαφή.

Ο εν λόγω κομήτης ανακαλύφθηκε πριν δύο χρόνια από ένα Κινέζο έφηβο και ονομάστηκε Λούλιν. Κατά ένα περίεργο τρόπο διατηρεί ακόμα κάποια από τα αρχικά του αέρια, τα οποία συνήθως αποβάλλονται καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον ήλιο. Το πιο παράξενο όμως είναι ότι περιφέρεται σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος που κινούνται με αντίθετη φορά. Μάλιστα, εξαιτίας μιας οπτικής αυταπάτης η ουρά του θα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά του και όχι πίσω του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες