9 Ιανουαρίου 2009

Ε.Ε. : Περαιτέρω μέτρα ελέγχου εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα (π.χ. υψηλότερο επίπεδο εργαστηριακών αναλύσεων, «μαύρη λίστα» εξαγωγέων ή και απαγόρευση εισαγωγών) για τα εισαγόμενα στα κράτη μέλη από τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες αγροτικά προϊόντα.

Αυτό επισημαίνει η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Μαυρομάτη, αναφορικά με τις υψηλές ποσότητες (2.000.000 κιλά) ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές το πρώτο 9μηνο του περασμένου έτους.

Η κοινοτική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, προσθέτει στην απάντησή της η κ. Βασιλείου, προβλέπει ειδικούς ελέγχους των εισαγόμενων προϊόντων λόγω των διαφορετικών συνθηκών δημόσιας υγείας, καθώς και υγείας των ζώων και των φυτών στις χώρες παραγωγής.

Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών, που σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο αυτοί οι έλεγχοι θα πρέπει να ενταθούν και να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καταλήγει η Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες