22 Δεκεμβρίου 2008

Eφυγε, πλήρης ημερών, ο Τάσος Γριτσόπουλος

Μια σπουδαία προσωπικότητα των πελοποννησιακών γραμμάτων, ο Τάσος Γριτσόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών. Είχε γεννηθεί στη Δημητσάνα και μέχρι το θάνατό του ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.


Ο εκλιπών τα έτη 1928- 1932 σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1940 διορίστηκε επιμελητής αρχαιοτήτων Γορτυνίας και στη συνέχεια έφορος της νεοσύστατης τότε ενιαίας υπηρεσίας με τίτλο «Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, Ιστορικό Αρχείο Γορτυνίας». Το 1940 έλαβε μέρος στο έπος του 1940 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Το 1949 ταξινόμησε το αρχείο Βλαχογιάννη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Το 1958 μετατάχθηκε στη Μέση Εκπαίδευση, στην οποία και έφτασε το 1967 στο βαθμό γενικού επιθεωρητή και επόπτη μέσης εκπαίδευσης. Το 1962 υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Δημητσάνας, ενώ παράλληλα διατηρούσε τη θέση του εφόρου της Βιβλιοθήκης, άνευ αμοιβής. Τα χρόνια μεταξύ 1962-1968 υπηρέτησε σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Τριπόλεως, του Μοσχάτου, του Πειραιά, στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Το έτος 1966 ανακηρύχτηκε αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής
Σχολής Αθηνών. Το 1969 εκλέχτηκε στο αξίωμα του γενικού γραμματέα, ενώ λίγο αργότερα, στο αξίωμα του προέδρου της Εταιρείας το οποίο διατήρησε μέχρι το θάνατό του.
Η παρουσία του Τάσου Γριτσοπούλου στην Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών της επέφερε αίγλη, μεγάλη επιστημονική καταξίωση, κυρίως όμως διεθνή αναγνώριση. Oλα αυτά τα
χρόνια παρήγαγε σπουδαίο πνευματικό έργο το οποίο προώθησε προς όφελος όχι μόνο της εταιρείας αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Στο επιστημονικό περιοδικό της εταιρείας «Πελοποννησιακά», εκδόθηκαν 26 τόμοι, στα «Πρακτικά των επιστημονικών συνεδρίων» τοπικών και διεθνών που διοργάνωσε όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία, εκδόθηκαν 35 τόμοι, και στην «Επιστημονική βιβλιοθήκη» της εταιρείας, εκδόθηκαν 15 τόμοι.
Εκτός αυτών, ο Τάσος Γριτσόπουλος, μετείχε ενεργά στην Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού, αρχικά ως γενικός γραμματέας και μετέπειτα πρόεδρός της και διηύθυνε το περιοδικό «Μνημοσύνη», που μέχρι τις μέρες μας έχει εκδώσει 15 τόμους. Ει-
δικά για το επιστημονικό αυτό περιοδικό, αναφέρουμε ότι ερευνά τον ιστορικό βίο ολόκληρης της νεότερης Ελλάδας από την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι τις μέρες μας, καλύπτοντας και τα ζητήματα του αλύτρωτου ελληνισμού.
Τέλος, ως ιδρυτής και πρόεδρος της Ενώσεως Επιστημονικών Εταιρειών Ελλάδος, ήταν διευθυντής του περιοδικού «Επιστημονική Κυψέλη».


Για το σπουδαίο πνευματικό του έργο, ο Τάσος Γριτσόπουλος έχει ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Τριπόλεως και επίτιμος δημότης Γαστούνης, ενώ έχει δεχθεί πολλές τιμητικές διακρίσεις από διάφορα επιστημονικά σωματεία όπως: «Εταιρεία φίλων του λαού Αθηνών»,
Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός», Προοδευτικός σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», «Διακίδειος σχολή λαού Πατρών», «Σύλλογος προς διάδοση των γραμμάτων Καλαμάτας», «Εταιρεία βυζαντινών σπουδών», «Επιστημονική εταιρεία Αθηνών», «Εταιρεία μακεδονικών σπουδών» και «Αρχαιολογική εταιρεία».


Επίσης, για το σπουδαίο πνευματικό του έργο, ο Τάσος Γριτσόπουλος έχει δεχτεί
και τις πιο κάτω κορυφαίες τιμητικές διακρίσεις: Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Βαρθολομαίο, έχει τιμηθεί με το οφίκιο «Του άρχοντος μεγάλου ιερομνήμονος της
αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας», από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης
Ελλάδος Χριστόδουλο έχει τιμηθεί με τον «Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου» της Εκκλησία της Ελλάδος, και τέλος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, έχει τιμηθεί με το παράσημο «Του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».


Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και την μεγάλη προσφορά του Τάσου Γριτσόπουλου για την Τριφυλία, για τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας τα οποία έφερε στο φως και τη στενή συνεργασία με τον προηγούμενο Μητροπολίτη τον Στέφανο για τον σκοπό αυτό. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και γι΄αυτό τον ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες