4 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2008


Ένα ακόμη καλοκαίρι τελείωσε και ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Και αφού κανείς δεν ασχολήθηκε με τις φετινές πυρκαγιές, είπαμε να το κάνουμε εμείς!!! Τι; Ποιες πυρκαγιές; Πώς είπατε; Δεν είχαμε φωτιές φέτος το καλοκαίρι; Νεκρούς δεν είχαμε… από φωτιές και καταστροφές άλλο τίποτα…
Η πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει την εικόνα που έχει περάσει στην κοινωνία για το φετινό καλοκαίρι. Μετά από την περσινή καταστροφική χρονιά, με τους δεκάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα, η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλύτερη κατά τους ιθύνοντες. Δεν είχαμε νεκρούς, ενώ τα ΜΜΕ θεώρησαν ασήμαντες, τις φετινές καταστροφές επειδή ο πήχης από πέρυσι είχε μπει πολύ ψηλά.

Και όμως, φέτος κάηκαν περίπου 600.000!!! ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ, με μια πρόχειρη καταμέτρηση. Η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιά την τελευταία δεκαετία Δεκάδες τοπικά οικοσυστήματα έπαθαν ανυπολόγιστες καταστροφές, από τη Ρόδο μέχρι τη Σκόπελο και από το Μαίναλο μέχρι τη Στροφυλιά.

Τοπικές οικονομίες γονάτισαν από τις καταστροφές, ενώ για μια ακόμη φορά αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν άμεση σχέση με το δάσος και τις αγροτικές εκτάσεις έπαθαν ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, χωρίς βέβαια καμία μέριμνα από το κράτος.

Και όμως μιλάμε για μια χρονιά που είχε ίσως το καλύτερο κλιματολογικά καλοκαίρι, χωρίς καύσωνες, χωρίς χαμηλές υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες. Μια χρονιά που από άποψη κλίματος κατά γενική ομολογία των επιστημόνων δεν πρόκειται να ξανατύχει…

Μετά το περυσινό παρανάλωμα του πυρός που έγινε, στην πυροσβεστική υπηρεσία παρόλο που δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν, από επιχειρηματίες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εξοπλισμό και οχήματα, κανείς δεν ασχολήθηκε να χρησιμοποιήσει, δορυφόρους, χάρτες και σύγχρονη τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες