18 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μεσογειακή Διατροφή και το Ελαιόλαδο στο Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται ως ένα σύνολο διαταραχών όπως η κεντρική παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπεργλυκαιμία και η υπέρταση σε ένα άτομο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2.
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες «δυτικού τύπου» αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρι, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών έχουν προστατευτικό ρόλο. Πρόσφατα, σε δύο μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Ισπανία βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πιο κοντά στο μεσογειακό μοντέλο είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου............
Μέχρι σήμερα τέσσερις έρευνες σίτισης έχουν εκτιμήσει την επίδραση συγκεκριμένων διατροφικών μοντέλων στο μεταβολικό σύνδρομο. Σε αυτές τις έρευνες μελετήθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου ακολουθώντας ένα συμπεριφοριστικό πρόγραμμα για την εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά, ένα εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής με διατροφή πλούσια σε λαχανικά και περιορισμένη σε ζωικά λιπαρά, η δίαιτα DASH (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χαμηλή σε ζωικά λιπαρά) και δύο μεσογειακές δίαιτες ενισχυμένες με παρθένο ελαιόλαδο ή με ξηρούς καρπούς. Και στις τέσσερις μελέτες βρέθηκε ότι όσοι ακολούθησαν τα παραπάνω διατροφικά μοντέλα είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα μακριά από το μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας. Επιπλέον, τα στοιχεία από μία πρόσφατη έρευνα σε υπέρβαρους ασθενείς με ινσουλινοαντίσταση δείχνουν ότι μία δίαιτα πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά εμποδίζει την ανακατανομή του σωματικού λίπους από περιφερικό σε σπλαχνικό χωρίς να επηρεάζει το συνολικό σωματικό βάρος.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουμε από μία άλλη πρόσφατη έρευνα στην οποία βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης ενισχύουν την άποψη ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο.

elies-ladikalamatiano.
Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες