12 Απριλίου 2014

Η επιστήμη στην υπηρεσία του δασαρχείου: Εξιχνίαση λαθροϋλοτομιών με τη λήψη γενετικού υλικού! Θα ψάχνουν και τα αλυσοπρίονα στο τέλος

Προστατεύουν το περιβάλλον ως άλλοι πράκτορες του... CSI εξιχνιάζοντας τα εγκλήματα της λαθροϋλοτομίας και λαθρεμπορίας με τη λήψη γενετικού υλικού των δέντρων!
Χρησιμοποιώντας γενετικές τεχνολογίες, που είναι ουσιαστικά οι ίδιες που χρησιμοποιεί η Σήμανση στη διαλεύκανση εγκλημάτων, το Εργαστήριο δασικής γενετικής και γενετικής βελτίωσης δασοπονικών ειδών της Σχολής γεωπονίας, δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ μπορεί να συντελέσει, σε μεγάλο βαθμό, με την εφαρμογή της γενετικής βιοπαρακολούθησης, στην προστασία της βιοποικιλότητας.......

«Η ανάπτυξη της σύγχρονης γενετικής επιστήμης και ιδιαίτερα της γονιδιωματικής προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για τη βιοπαρακολούθηση των ειδών και ιδίως για την προστασία των γενετικών πόρων. Αποτελεί, δηλαδή, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κατάσταση των πληθυσμών και των δασών, τόσο των παραγωγικών όσο και αυτών που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Σχολής γεωπονίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Φίλιππος Αραβανόπουλος.
Όπως εξηγεί, με τη λήψη βιολογικού υλικού από ένα δέντρο και με τη χρήση δύο τεχνολογιών, του "αποτυπώματος DNA" και του "γραμμωτού κώδικα DNA", είναι δυνατή η ταυτοποίηση του είδους, της χώρας, της περιφέρειας, του πληθυσμού ακόμη και ενός συγκεκριμένου δένδρου μέσα στο δάσος.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες