19 Ιανουαρίου 2014

10χρονος μαθητής στη Φοινικούντα έδωσε τα χρήματα από το Σταυρό στο "Χαμόγελο του Παιδιού"

Οταν η τήρηση των παραδοσιακών εθίμων συνδυάζεται με την ανθρωπιά και την αγάπη και όταν σε αυτό πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί, τότε πρόκειται για μία ιστορία από την οποία πρέπει να διδασκόμαστε και εμείς οι μεγαλύτεροι.
Ο λόγος για τον 10χρονο Δημήτρη Πετρουλάκη από τη Φοινικούντα, μαθητή της Ε' Δημοτικού, ο οποίος ήταν αυτός που έπιασε το Σταυρό φέτος τα Θεοφάνια στην περιοχή. Οπως σε διάφορα μέρη, έτσι και στη Φοινικούντα οι κάτοικοι τηρούν το έθιμο, σύμφωνα με το οποίο αυτός που πιάνει το Σταυρό περνάει από τα σπίτια και οι κάτοικοι του δίνουν κεράσματα ή λεφτά. Ο μικρός Δημήτρης λοιπόν από αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσε φέτος το ποσό των 100 ευρώ. Αποφάσισε όμως αντί να το κρατήσει και να πάρει κάποιο παιχνίδι, να το δωρίσει στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. ................
«Φέτος την ημέρα των Θεοφανίων παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες, τηρήσαμε το έθιμο να ρίξει ο παπάς το Σταυρό στη θάλασσα. Η αγωνία μου ήταν μεγάλη το ίδιο και η λαχτάρα μου να πιάσω το Σταυρό. Η βροχή και τα κύματα στη θάλασσα της Φοινικούντας δεν με τρόμαξαν. Βούτηξα, κολύμπησα και βγήκα νικητής. Ενιωσα πραγματική ικανοποίηση, χαρά και μια άλλη δύναμη που δεν μπορώ να την εξηγήσω. Στη συνέχεια όμως έπρεπε να συνεχίσουμε το έθιμο που λέει ότι όποιος πιάνει το Σταυρό πρέπει να περνάει από τα σπίτια του χωριού και ο νοικοκύρης να δίνει κεράσματα ή λεφτά. Από αυτή τη διαδικασία μάζεψα 100 ευρώ», τονίζει μιλώντας στην “Ε” ο Δημήτρης και συνεχίζει αναφερόμενος στην δωρεά των χρημάτων:

«Αμέσως όμως σκέφτηκα να μην τα κρατήσω για τον εαυτό μου αλλά να τα δώσω σε κάποια παιδιά της ηλικίας μου που τα έχουν πιο πολλή ανάγκη από εμένα. Ετσι αποφάσισα να δώσω τα χρήματα στο “Χαμόγελο του Παιδιού”».
Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/32540-stavros-foinikounta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες