30 Νοεμβρίου 2013

Ο αγροτουρισμός άγνωστος στη Μεσσηνία.

Την ώρα που η Ιταλία βρίσκεται 25 χρόνια μπροστά από εμάς και η Γαλλία 30 χρόνια, στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για το τι είναι αγροτουρισμός και ποιες μονάδες μπορούν να χαρακτηριστούν με τον όρο αυτό.
Ειδικά στη Μεσσηνία δεν υπάρχει καμία τέτοια μονάδα, σύμφωνα με το Μητρώο Επιχειρήσεων του τοπικού Επιμελητηρίου, και οι όποιες ενέργειες γίνονται είναι μεμονωμένες και αφορούν κυρίως επισκέψεις σε λιοστάσια για το πώς γίνεται το λιομάζωμα.
Είναι όμως αυτό αγροτουρισμός; Σύμφωνα με τον............
πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη και τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου Πάνο Πούλο, το να παρακολουθήσει κανείς πώς μαζεύονται οι ελιές και να δει πώς βγαίνει το λάδι δεν είναι αγροτουρισμός.
Ο Δημήτρης Μανιάτης λέει στην "Ε" ότι αγροτουριστικές μονάδες με αδειοδότηση υπάρχουν 8 στην Αρκαδία, μια στη Λακωνία και 9 στην Κορινθία, ενώ στο Νομό Μεσσηνίας καμία. "Πολύ μεγάλη δραστηριότητα με αγροτουριστικές μονάδες υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς προσπαθούμε, το έχουμε σε προτεραιότητα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η Πολιτεία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να δίνονται εύκολα και γρήγορα οι αδειοδοτήσεις για μια τέτοια δραστηριότητα", αναφέρει συγκεκριμένα. Εξηγώντας τις δυσκολίες για να στηθεί μια τέτοια μονάδα επισημαίνει ότι πέρα από κάποια καταλύματα θα πρέπει να παρέχονται παράλληλα και κάποιες άλλες υπηρεσίες - για παράδειγμα η παραγωγή και τυποποίηση ελιάς ή σαπουνιού, ένα τυροκομείο ή ένας ξυλόφουρνος. "Δεν προχωράει ο αγροτουρισμός γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για μια ολοκληρωμένη μονάδα, που θα παρέχει οργανωμένες δραστηριότητες, γιατί αγροτουρισμός δεν είναι το μάζεμα της ελιάς, οπότε πώς θα ξεκινήσει ο άλλος να φτιάξει μια τέτοια μονάδα;", αναρωτιέται.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ
Ο Δημ. Μανιάτης λέει επίσης ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό το κάνουν με τη μέθοδο της συνέργειας. "Μόνο με συνέργειες μπορούν να προχωρήσουν, για παράδειγμα με ένα κτηνοτρόφο για να δουν οι επισκέπτες πώς παράγεται το γάλα ή να αγοράσουν προϊόντα από αυτόν ή σε συνεννόηση με μια νοικοκυρά που έχει ξυλόφουρνο σπίτι της, αφού δεν επιτρέπεται να έχουν στην επιχείρησή τους", αναφέρει. Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να γίνει ο κ. Μανιάτης, αφού επισημαίνει ότι ο τόπος μας προσφέρεται για να θαυμάσει κανείς υπέροχα τοπία και να γευτεί εξαίσια προϊόντα, τονίζει πως "χρειάζεται εύκολη αδειοδότηση και ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τις δυνατότητες στις αγροτουριστικές μονάδες να παρέχουν υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται άδεια για παράδειγμα τυροκομείου, από τη στιγμή που θα είναι εντός της μονάδας".
Ο Πάνος Πούλος τονίζει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ότι χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο ανάλογο με αυτό που υπάρχει 30 χρόνια στη Γαλλία και 25 χρόνια στην Ιταλία, δύο χώρες που έχουν κάνει άλματα σε σύγκριση με την Ελλάδα και μέσα από τον αγροτουρισμό έχουν ζωντανέψει την ύπαιθρο. Σχετικά με τις μεμονωμένες επισκέψεις, με θέμα το λιομάζωμα αναφέρει ότι ναι μεν "ο αγροτουρισμός έχει ένα κομμάτι τουρισμού υπαίθρου, αλλά στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για τουρισμό υπαίθρου".

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ολες αυτές οι δυσκολίες που χρόνια προσπαθούν να ξεπεραστούν αλλά χωρίς επιτυχία, έστρεψαν όσους ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι του τουρισμού σε συνεργασίες με αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις. "Απελπιστήκαμε και είπαμε να βγούμε μόνοι μας μπροστά και να γίνουμε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, μιας μεγάλης παρέας που ασχολείται με τον αγροτουρισμό", σημειώνει ο Π. Πούλος. Λέει ακόμα πως "η αγορά είναι πολύ συγκεκριμένη", ενώ κάποιοι που θέλουν να κάνουν αγροτουρισμό στην Ελλάδα "βρίσκουν τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν μέσω των συνεργασιών που έχουμε κάνει με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό πάει από στόμα σε στόμα". Προσθέτει δε πως "ο αγροτουρισμός είναι μια δραστηριότητα για όλο το χρόνο, δεν εντάσσεται σε μια σεζόν ή στον τουρισμό του Σαββατοκύριακου. Πρέπει να μπορεί να ταυτιστεί με όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων της υπαίθρου, να έρχονται οι φιλοξενούμενοι και να ζουν όπως ζούμε, και αν επιθυμούν να συμμετέχουν και σε πέντε πράγματα που κάνουμε και εμείς". Καταλήγοντας ο Πάνος Πούλος ξεκαθαρίζει ότι "ο αγροτουρισμός είναι η γνήσια μορφή περιήγησης της Ελλάδας, όπου το ισχυρό κομμάτι δεν είναι μόνο ύπνος και πρωινό, είναι και τα προϊόντα μας τα οποία είναι υψηλού επιπέδου και μπορούμε να προωθούμε οι ίδιοι στους επισκέπτες". Προς το παρόν όμως "οι αγροτουριστικές μονάδες είναι λίγες, γιατί δεν βοηθά το θεσμικό πλαίσιο να έρχεται ο κάθε φιλοξενούμενος και ζει τη ζωή στην ύπαιθρο".
πηγή: Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/30994-agrotourismos-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες